С любов, Colette

С любов, Colette

Colette затваря врати след 20 години на върха

Това е единственото място, където отивам, защото има неща, които никой друг няма. Купувам часовници, телефони, бижута - всъщност всичко. Те са създали формула, която не може да бъде копирана. Защото има само една Colette и тя и Сара са 200 процента замесени. Карл Лагерфелд

Новината, че Colette затваря врати през декември, определено беше изненада. Не само защото името Colette е олицетворение на нестандартни и уникални по рода си модели и уличен стил. Не защото самият магазин, намиращ се в столицата на модата - Париж, е един от най-емблематичните в цял свят. Не защото в началото бутикът не е бил обвързан с грандиозни планове за бъдещето, а в последствие се превръща в един свят на новаторското, направен специално за ценители. А защото това е Colette. И името казва достатъчно.

Историята на Colette започва преди 20 години. 1997 е годината, когато Колет Русо и дъщеря ѝ Сара Анделман обособяват пространство за изява на млади дизайнери, създаващи нестандартни модели. Толкова нестандартни, че никой друг не би се сетил да ги направи. Така, с течение на времето, Colette се превръща в модно ателие с разчупени кройки, което представя нещо много повече - място за изложби, кулинарни експерименти, премиери на книги и представяне на модни колекции, специално създадени за марката. Имена като Канйе Уест, Фарел Уилямс и Карл Лагерфелд също имат колаборации с Colette, чийто екип към днешна дата наброява 110 човека, а оборотът - 28 милиона евро с 25 процентов онлайн дял. 

Официалното съобщение на Colette към медиите гласи следното: "Както всички добри неща, които достигат естествено до своя край, след 20-годишно съществуване Colette затваря врати на 20 декември. Колет Русо достигна момента, в който желанието ѝ е да се оттегли и да се посвети на семейството си, а Colette не може да съществува без Колет.".

Какво ще стане с магазина ли? Предполага се, че ще продължи да съществува, но с друг държател - компанията Saint Laurent и нейният собственик, конгломератът Kerring. До 20 декември все още имаш възможността да се докоснеш до твoрчеството на някой от талантливите им дизайнери - направи го на сайта на Colette, където все още се обновяват моделите всяка седмица.

Автор: Мина Георгиева

Коментари

От общината