Креативността среща техниката

icon
Sofialive.bg

Днес те запознаваме с ОТБОРЪТ, който ще представи България на вторите  олимпийски игри по роботика в Мексико Сити на състезанието First Global Challenge 2018, основано от американския филантроп и предприемач Дийн Кеймън. Отборът се състои от участници: Пепи, Рада, Косьо, Ники и Заки. Ментори: Жоро и Мишо.

2. image

„Всеки от нас е избрал пътя на технологиите и роботиката преди повече от 7 години, защото сме открили, че чрез роботиката може да изявим идеите си и да реализираме на практика вижданията си за решаване на глобални въпроси на човечеството.  През изминалите седем години сме участвали в пет различни състезания по роботика като отбор.  Изумителното на тези състезания е, че всичките имат една и съща цел – да мотивират бъдещето поколение да се заеме с решаването на проблемите, с които човечеството се бори в съвремието. За нас като ОТБОР е наистина вълнуващ процеса на  конструиране на робот и изграждане на неговия интелект. Това изисква изобретателност, находчивост, критично мислене и умения за решаване на проблеми. Целта с опита за участие на First Global Challenge 2018 e да покажем на повече деца от България, че да се съберат с приятели, да получат подкрепа и да бележат успехи в сферата на роботиката и STEM.

В свободното си време всеки от нас се занимава с: хоби електроника, математика, рисуване, кад системи, обработка на видеа и спорт.

Много бихме искали и тази година да имаме възможност да развеем българския трибагреник на FIRST Global Challenge 2018 в Мексико Сити и да продължим започнатото на FIRST Global Challenge 2017 Вашингтон, където нашият робот получи номинация за инициативност.  Вече придобили опит от миналата година, очакваме обещаващи постижения. За да достигнем до там ще е необходимо да минем през няколкомесечна подготовка. Тя включва творчески процес по запознаване с тазгодишната тема на състезанието, конструиране на идейния проект на робота и невероятно преживяване при изграждането на всеки детайл в екип, докато се стигне до крайния резултат.

За това търсим подкрепа и ще сме изключително благодарни на хора, които искат да помогнат на млади умове като нас, които се вълнуват от проблемите на човечеството и търсят начини да ги решават с малки крачки в настоящето и все по-уверени крачки за в бъдеще."

Това казва Мишо пред SofiaLive. Виж какво имат да кажат роботите за себе си:


1. image

Аз съм LEGO робот, имам около 25 части. Мога да се движа, говоря и показвам неща на екрана ми. Разбирам се с нашите и тъй като съм направен от LEGO, могат много лесно да променят формата ми - миналата седмица бяха тръгнали да ме правят на мотоциклет, но не можех да запазя баланса и затова ме върнаха на 4 гуми. 

2. image

Аз съм Vex робот, и съм малко по-черен от LEGO робота . Аз мога да си движа ръката нагоре, надолу - за да взимам едни рингове. Също така могат хората да ме управляват с дистанционно. С нашите не успяхме да се разберем колко силно да стискам ринговете с ръка и 3 месеца се учех да ги държа, но вече мога и те са много доволни от мен. 

3. image

Аз Tetrix робот, тежа около 5 килограма. Мога да се движа във всички посоки заради гумите ми, които се наричат omniwheels. Веднъж без да искам с едното ми зъбно колело стиснах пръста не едно дете и от тогава нашите не ми дават да се движа на публични места. Но иначе съм отличник на випуска и съм най-маневрен в семейството. Бих ви стиснал ръка за интересната статия, но не ми се носи много славна репутация.

Можеш да ги следиш изкъсо проекта тук или в страницата им във Facebook.

Училище по роботика Robopartans

 От Злати Стоянова

А какво е да си АРТ, ама не съвсем, пише тук.