Сбогом, обичам те!

Сбогом, обичам те!

Разкарай го нежно, красиво и без излишни драми. Как кого - старото пиано

Да ти се намира някой екземпляр, чиито клавиши от години стоят непогалени от дълги пръсти? Отгоре му се трупат книги, джунджурии и прах, но какво да правиш, като раздялата с него излиза толкова скъпо? Имаме нещо за теб. В ход е акцията на галерия Модо „Подарете ни старото си пиано", или общонационалното издирване на 11 инструмента, които хората на пианистката Венета Нейнска ще събудят за нов живот. От нас - пианото, от тях - хамалите, тунинговането и цялата деликатна грижа, необходима да го върне пак в джаза.

И за какво са им притрябвали всички тия пиана? Ще видиш от 1 до 22 май, когато отново ще цъфнат по централните паркове и градинки, но светнали като слънце изпод ръцете на 11 артисти, дизайнери и художници. Очакват се вариации като Меко пиано, Пиано с чадъри и други, каквито със сигурност не можем да си представим, а гаранция за дързост и красота дават любимите ни вечни виновници - Трансформатори, които се явяват нещо като арт директори и официални селекционери на цялата история.

laurel_and_hardy_corbis_638_01
Сцена от Swiss Miss, по-късно включена и в The Crazy World of Laurel
and Hardy / Фотография Bettmann/CORBIS

После всички сме поканени не само да разгледаме произведенията, а да ги пипаме и дори да посвирим на тях колкото ни душа пожелае. Пианата са посланици на 11-дневния фестивал SM&RT, който Модо организира от 12 до 22 май във Военния клуб и който дава сериозна заявка да ни отвори ушите за класиката по лек и непринуден начин. Какъвто например са концертите със субтитри, които „превеждат" музиката, концертите на възглавници за най-дребните и груповите уроци по различни инструменти за абсолютно начинаещите. Има да си говорим още по въпроса, но повече - като му дойде времето; сега нека свалим шапка на рекламната кампания - и на феста, и на класическата музика въобще - да, правена е неведнъж по света, добре ни е дошла у дома.

Обратно на продоволствения въпрос. До момента са прибрани едно пиано от Русе, три от Пловдив и още толкова чакат отговор в София. Давай да даваме, както се казва, а и какъв по-прекрасен завършек на отношенията ни със старите клавирни? Знаем какво си мислиш: вандали бродят неуморно със спрейове и какво ли не - ами, добре. „Ние правим един красив жест за обществото, а обществото да реагира както то си знае", каза ни хладнокръвно Венета Нейнска, но после ни успокои. Само привидно пианата ще са на произвола на съдбата и всъщност всяко ще си има неформален пазител - близко заведение или магазин. Пази ги и ти, защото след края на фестивала ще се завъртят на търг.

Офертата „Подарете ни старото си пиано" важи за цяла България.
Звънни на 0896 61 64 60 или пиши на
silva.krushovska@modo.bg

Текст Елена Друмева

Коментари

От общината