...Айнщайн има рожден ден

...Айнщайн има рожден ден

Днес се навършват 138 години от раждането на великия Албърт Айнщайн. Всички знаем нещата, с които е известен, но искаме днес да ти споделим няколко неща, които може и да не знаеш за него.

Никога не се е провалял по математика
Това е доста популярен “факт“, широко разпространен в интернет може би в опит да се очовечи гениалността на Айнщайн. Въпреки това, то просто не е вярно. Като цяло е бил средно-добър ученик, но математиката винаги му е била сила. Проваля се обаче на приемния изпит за университета. Докато с физиката и математиката се справя изключително добре, останалите резултати не са блестящи и бива скъсан на изпита.

Бил е добър музикант
Ако ролята му като гений е била неуспешна, Айнщайн е можел спокойно да стане цигулар. Майка му е свирила на пиано, така че любовта към музиката е била в кръвта му, благодарение на уроците по цигулка, които е взимал като малък.

einstein image

Не е обичал да носи чорапи
Част от чара на Айнщайн е бил разрошеният му вид. В допълнение към несресаната му коса, един от особените му навици бил да не носи чорапи. Дали докато бил на официална вечеря или в Белия дом, той никога не слагал чорапи. Твърдял, че само затормозявали човек, защото често се късали. Също така смятал, че няма смисъл от чорапи и обувки, като и само едното върши работа.

Обичал да плава
Когато Айнщайн учил в колежа в Политехническия институт в Цюрих, Швейцария, се влюбил в плаването. Често излизал с лодка в някое езеро, изваждал тефтер, отпускал се и мислел. Въпреки че така и не се научил да плува, ветроходството му останало хоби за цял живот.

Мозъкът му е бил откраднат след смъртта му
След като умира през април 1955, при аутопсията му патологът Томас Харви отстранява мозъка му и го задържа с надеждата да открие тайните на гениалността му. Известно време след като печели одобрение от сина на Айнщайн да го запази, той го нарязва на парчета и ги изпраща на различни учени за изследвания. Шепа проучвания са проведени от 1980 насам, като най-известното е от 1999 когато екип от Канадския университет публикува противоречив доклад, твърдящ че Айнщайн имал необичайни гънки на частта от мозъка, свързана с математически и пространствени възможности.

einstein2 image

Можел е да бъде президент на Израел
Въпреки че не е бил религиозен, Айнщайн усещал силна връзка с еврейското си наследство и често се е изказвал срещу антисемитизма. Когато държавният глава Хаим Вайцман починал през 1952, правителството на Израел предложило да го назначи за втори президент на нацията. 73-годишният Айнщайн не се забавил с отказа си. “През целия си живот съм се занимавал с обективни въпроси“, пише в писмо до посланика на Израел, “следователно ми липсва природната способност и опита да се справя добре с хората и да изпълнявам официална функция“.

Подпомогнал разработването на ядрени оръжия
Макар и не по начина, по който си мислиш. Участието му в този въпрос е често тълкувано погрешно. Някои твърдят, че е помогнал за създаването на атомната бомба, докато всъщност, това, което е направил е да прати писмо до тогавашния президент Рузвелт, насърчавайки го да започне работа по такова оръжие, което довело до създаването на проекта “Манхатън“, което в крайна сметка довежда до бомбата. Въпреки, че е отдаден пацифист и по-късно говори силно против ядрените оръжия, Айнщайн е бил убеден, че Америка трябвало да има атомната бомба преди нацистите.

Коментари

От общината