... днес е международен ден на кооперациите

... днес е международен ден на кооперациите

В духа на 3 юли, международния ден на кооперациите, ние от Sofia Live решихме да направим нещо различно. В нашия офис под един покрив са обединени няколко сайта, всеки от които пълен с интересни истории и материали. Кое ни обединява? Именно този въпрос ни накара да развихрим въображенията си и така се роди идеята да се допитаме до различните хора, създаващи цветния екип, заедно с който имаме удоволствието да работим всеки ден.

Събрахме четирима от интригуващите автори в медийната ни група и споделяме в техните истории - на пръв поглед съвсем различни, но обединени от желанието и насладата от добре свършената работа.

Те са млади, позитивни, работят с хъс и целта им е да отразяват актуалните новини такива, каквито са. Екипът им е сплотен и те винаги си помагат взаимно. Всеки ден при тях е различен - монотонното ежедневие на работещия човек за тях не съществува. Това са Божидар от sportlive.bg, Милена и Румен от actualno.com. А човекът, заради когото тази магия съществува, е главният редактор на цялата платформа Actualnо - Ивайло Ачев.

Божидар Sport Live image

Божидар

Започваме с Божидар Aлександров. Той е част от екипа на Sport Live от само няколко месеца, но вече се чувства съвсем на мястото си. Историята му е изключително завладяваща - започва да се занимава с волейбол, когато е едва трети клас. Интересът към спорта разпалва леля му, която е и първият човек, който го отвежда в спортната зала. От този момент нататък Божидар започва да се интересува от волейбол, футбол, тенис. Занимава се с волейбол, а емоцията и любовта му към този спорт си личат по пламъчето в очите, когато заговори за него.

Милена Славкова Actualno image

Милена

След това хващаме на къс пас Милена Славкова. Тя е млада, дива и изключително интелигентна. Част е от екипа на Actualno и това наистина й харесва. Завършила културология, Милена споделя, че това е обогатило общата й култура и и е помогнало за работата в сайта за отразяване на новини. Нейната цел е да се докосне до душите на хората, които интервюира, пресъздавайки техните истории и предразполагайки ги към честност. Един от любимите й спомени е от едно интервю с Ованес Торосян, най-сниманият човек в съвременното българско кино. “Има два варианта на комуникация - такава, при която с малко говорене разговорът се изчерпва и такава, при която темите не спират” - Милена цитира Торосян. Радостта й идва от факта, че в нейния случай наистина диалогът между двамата е нямал край.

Ивайло Ачев Actualno image

Ивайло

Идва ред и на човека, който обединява нашите сайтове, механизмът зад платформата Actualno и главният й редактор - Ивайло Ачев. Той описва себе си като “човекът, който дърпа конците” и вярва, че “организацията изисква бюрокрация”. За него свободата на словото е издигната на пиедестал. Листът хартия се явява като пространството, където човек може да изложи своите мисли, осмисляйки всичко написано. Единственият минус според него е липсата на език на тялото, когато човек е зад компютъра. Интерес към писането събуждат не родителите му, а времето. В първи клас той е единственият, който не обича да чете. Разказва ми един спомен, в който майка му с изненада го заварва хванал книга на дивана. Иво с усмивка споделя за този момент, който преосмисля живота му: “Не може аз да съм последен, затова започнах да чета”.

Румен Скрински image

Румен

Последен, но не на последно място, е човекът с най-дългата история - репортерът на actualno.com Румен Скрински. Той обича да е мобилен, да бъде в центъра на събитията и да отразява всичко актуално от началото до края. Описва работата си като неблагодарна, заради кривите разбирания и предубеждения на хората, но в никакъв случай не маловажна. На първо място поставя използването на правилните думи и изрази, за да се избегнат недоразбирания. Интересува се от международни новини и е изключително широко скроен. Отразявайки някое събитие, той представя цялата картина, защото за него е важно читателят да се пренесе там и да добие ясна представа за случващото се. Родителите му са се надявали да стане лекар, но призванието му е било съвсем различно - репортер. Казва, че го е осъзнал в 10 клас, когато гледайки новините, нещо го провокира. Това нещо е желанието нещата да бъдат отразени по възможно най-правилния начин, а не да бъдат пречупени през нечия призма. С усмивка си спомня и за своя учител по литература, допринесъл за любовта му към писането - един човек, изключително ерудиран, който освен материала, заложен му от образователната система, е учил своите възпитаници и на нещо по-ценно. Учил ги е на култура, показвал им е света такъв, какъвто е.

Текст Мина Георгиева

Коментари

От общината