...Майкъл Джексън стана лош преди 30 години
...Майкъл Джексън стана лош преди 30 години ...Майкъл Джексън стана лош преди 30 години ...Майкъл Джексън стана лош преди 30 години

...Майкъл Джексън стана лош преди 30 години

Всъщност, колко лош може да бъде един от най-продаваните албуми на всички времена? Точно така, никак. На 31 август 1987 излиза Bad - седмият солов албум на Майкъл Джексън, който категорично бетонира позициите му на най-успешния поп изпълнител и артист за времето си, като задминава предишния му студийен запис Thriller от 1982.

michael jackson bad image

Bad е третият от серията албуми на Майкъл Джексън, продуцирани от Куинси Джоунс, след Off the Wall (1979) и Thriller (1982). Майкъл започва да пише песните за него още в края на 1984, а до края на 1986 вече има готови 60 песни, от които записва 30. Първоначалната му идея е да издаде Bad като троен диск, но Куинси Джоунс го съветва да влязат в конвенционалния формат от една плоча с 10 песни и диск с 11 (бонусът е песента "Leave Me Alone"). И явно това е мъдро решение, защото 9 от 11-те песни излизат като отделни сингли и пет от тях се заковават начело на класациите - "I Just Can't Stop Loving You" (със Сайда Гарет); "Bad"; "The Way You Make Me Feel"; "Man in the Mirror" и "Dirty Diana", което се случва за пръв път в музикалната индустрия и този рекорд и до днес не е минат. Албумът носи на Майкъл Джексън и шест номинации за Грами, от които печели две (за най-добре продуциран албум и за най-добър видеоклип за парчето"Leave Me Alone").

Реално парчетата в Bad не са революционни като композиция, стил или продукция. Те са мелодичен и радиофоничен поп, поръсен с равни порции рок, фънк и соул. Умението обаче да пише великолепни мелодии и силни припеви, които остават в ума ти още след първо слушане, и разбира се, емблематичният глас на певеца, са подправките, които правят Bad един от най-великите комерсиални музикални записи и го нареждат сред 30-те най-продавани албуми в света (до момента са продадени над 105 милиона копия). А с този албум Майкъл Джексън заковава образа си на поп небосклона, почерковите му танци, дрехи, песни и клипове от тази епоха се превръщат в легенда, а той самият става икона и абсолютният крал на поп музиката.

Коментари

От общината