Кристалните звуци на Виктор и Биляна

Кристалните звуци на Виктор и Биляна

Дебютен албум на перкусиониста Виктор Бенев и скулптура Биляна Фурнаджиева

Перкусионист и композитор, Виктор Бенев е роден в София, но живее и работи в Париж. Класика, джаз, рок, импровизация, електронна музика - всички те се преплитат в авторските му парчета, а резултатът може да се чуе в предстоящия му дебютен албум с финландската певица Селма Саволайнен и създателят на Crystal Sound - българската художничка Биляна Фурнаджиева.

Какво е Crystal Sound?

Crystal Sound е звук и глас, отразени в порцелан.
Crystal Sound е музиката, която извира от нашите скулптури.
Crystal Sound, нашата енергия и усещане за природа в едно.


Как се роди идеята за албума?

Виктор: С Биби много често говорим за работата ни. Беше въпрос на време да намерим начин да съчетаем двете сфери на изкуството, в които сме се впуснали. Тя създаде Crystal Sound, а аз се захванах с търсенето на звукоизвличане от скулптурите й. С време и опити създадохме концепцията за звученето на проекта. След четирите представяния и позитивните коментари от страна на публиката, записът на дебютния ни албум беше следващата стъпка.

Записите за диска вече са направени. Какви бяха очакванията ви и имаше ли непредвидени ситуации?

Виктор: Колаборацията със звуковия инженер Филип Тесие Дю Кро (Philippe Tessier Du Cros) ни донесе както предизвикателства, така и много приятни изненади. Микрофоните, които той избра за записа, успяха да извлекат максимума от резонанса и звука на скулптурите и смятам, че резултатът ще бъде наистина добър. Предизвикателството бе, че при ограниченото време, което имахме в звукозаписното студио, трябваше бързо да се взимат решения и да се поддържа концентрация и динамика на работата. В крайна сметка успяхме да запишем всичката предвидена музика в страхотни условия, както и да конфронтираме за първи път нашите скулптури с истински класически инструмент – контрабас в изпълнението на Жан-Пол Селеа (Jean-Paul Celea), страхотен френски музикант, който се съгласи да бъде наш специален гост за една от композициите, която написах за него. 


Планирате ли представяне на диска в България?

Биляна: Иска ни се Crystal Sound да достигне и България, разбира се. Имаме още много работа преди да осъществим тази цел, убедени сме в доброто й бъдеще. Реализиран в Париж от двама българи и една финландка по вдъхновения от изтока, проектът няма родина - номад, носещ след себе си въпроси и отговори.

Кои са вашите лични вдъхновители?

Биляна: Имаме толкова много и все любими вдъхновители от различни артистични висини... За форма и сила на материята е скулпторът от Арте Повера Янис Кунелис. За обрисуването на пространството с музика са японският композитор Тору Такемитцу, сънародникът му и виртуозен пианист Риуичи Сакамото, както и бистрият и космически звук на електронния артист Alva Noto.


Какво следва оттук нататък ?

Виктор: Предстои миксиране и мастериране на музиката, дизайн на обложката, направата на миниатюри и арт книги, споделяне на нашия проект с възможно най-много хора, но всичко това зависи и от успеха на кампанията, която създадохме, за да финансираме последния етап на проекта ни. Ще сме благодарни на всички, които отделят няколко минути, за да разгледат сайта на проекта, да го споделят с познати и приятели или пък ни подкрепят със скромна сума, закупувайки предварително албума или скулптурите, които Биляна създаде специално за почитателите ни.

Повече информация за проекта ще намериш тук, а кампанията за финансирането му се осъществява тук.


Виктор се събужда с голяма чаша кафе и с мяукането на гладната му или умряла от скука през нощта котка Ерико, не мърда от вкъщи без книга или музика и умира от срам, когато изгуби самообладанието си.

Биляна все си повтаря, че един пример не е непременно пример за подражание, обикновено е вглъбена в работа и никога не танцува на светло с друг, освен с Виктор.

За Виктор идеалната вечер е по-скоро безгрижна, на някой самотен плаж с ясно виждащ се в далечината залез, след голямо успешно турне, с коктейл в кокосов орех, споделяйки момента с любимия човек в тишина, слушайки звуците на морските вълни... Той си пада по интелигентни, брилянтни, ерудирани хора, които имат какво да го научат и с които никога не може да му е скучно.

За Биляна велико е било, когато осъзнава, че може да извърви 800км пеш, влиза в огъня заради мокрите си дрехи и горещите страсти и й е

дошло до гуша от бездействието и мрънкането, че друг ни е виновен.

Виктор не казва на никого, че тайно е унищожил целия шоколад в шкаф, убива за пътуване до Япония, майка му често му е казвала да не се предава и да задържи усмивката си завинаги и иска да остарее като Стинг.

Под леглото на Биляна има пълна гама котешки играчки и куп борови шишарки за скулптура и заспива на тъмно и след дълго чудене защо си е легнала.ФИЛМИТЕ

Виктор последно е гледал сериала Twin Peaks на David Lynch, харесва режисьори като David Lynch, Woody Allen, Tim Burton, братя Wachovski и много се е смял на “Irrational Man”.

Според Биляна, няма по-глупав филм от “Американски пай” и много се е смяла на “На Рим с любов” на Уди Алън.

Най-големият актьор и за двамата е Антъни Хопкинс и планират да видят “Taxi Sofia” на Стефан Командарев.

МУЗИКАТА

Обикновено Виктор слуша електроника, джаз, алтернативен рок, никога няма да му омръзнат Morphine и Herbie Hancock и любимият му изпълнител е Стинг.

Биляна обикновено слуша плочи вкъщи – Sting, The Doors, Rolling Stones, твърди, че никога няма да й омръзнат рокът, метълът и Стинг и любимите й изпълнители са Depeche Mode, Nine Inch Nails, Sting и Alva Noto.

Най-добрият концерт, на които Виктор е бил, е този на Nine Inch Nails в Zenith, Париж през 2014, а в София иска да дойдат The Bad Plus, Paris Monster и Animals as Leaders.

Най-добрият концерт, на които Биляна е била, е този на Стинг в южна Франция на фона на Средиземно море и иска в София да дойдат Rolling Stones.


КНИГИТЕ

За Биляна книгата на книгите е Майсторът и Маргарита на Булгаков, но и Кафка на плажа на Мураками, сега чете Островът от предишния ден на Умберто Еко, много й говорят за новата книга на Карлос Руис Сафон и смята, че най-добре пишат Харуки Мураками, Херман Хесе и Екзюпери.

Виктор сега чете биографична книга за Игор Стравински от Андре Букурещлиев, както и втората книга от поредицата 1Q84 на Харуки Мураками, много му говорят за Гийом Мюсо и мисли, че най-добре пишат Булгаков и Агата Кристи.

ТЕАТЪРЪТ

Виктор ходи на театър, защото пиесите го карат да си задава важни въпроси, а Биляна - защото е друга реалност, от която се нуждае.

И двамата обичат Бекет и най-много ги е впечатлила The old woman на Боб Уилсън в изпълнение на Михаил Баришников и Уилям Дефо.

Виктор последно е гледал “Котки” на Андрю Лойд Уебър, а Биляна - опера, “Мадам Бътърфлай”, поставена от Боб Уилсън.


ИЗЛОЖБИТЕ

На Виктор му е интересно всяко едно изкуство, защото всяка пластична работа, концепция, хореография, сценография, драматургия допринасят за развитието ми като артист и човек, и разширяват, обогатяват виждането ми за света.

Биляна намира за интересна всяка артистична проява без феминистки и много популярни теми като тази за сложната ситуация на емигрантите.

Последната изложба, на която Виктор е бил, е на фотографа Michael Wolf на фестивала “Срещи в Арл” (Les rencontres d’Arles), а последната за Биляна е последната, в която е учавствала.

Любимият ми художник на Виктор е Кристо, но за Биляна това е величина, с менящо се име – Кристо, Янис Кунелис, Пиер Юиг, Едвард Мунк, Шиле, Пиер Бонар...

Коментари

Какво друго от Героите

В света на материалното

Бъди СЕБЕ СИ, усещай се на по-висше ниво

Зефира Вълова - музикант с характер

Какво е общото между диригентската палка и цигулковия лък

Владимир Полеганов

Крие се в червената трева най-вече от тези, които я виждат единствено като зелена и знае какво се шири зад стените на съня

От общината