Отпечатъкът на Йоко

Отпечатъкът на Йоко

Посланието на 80 годишна в шортите ѝ

Много от творенията на Йоко дори не се приписват точно на нейно име. Методът ѝ е вид интерактивно концептуално изкуство. Да кажем – взима двама доброволци от публиката и им дава изцяло бял комплект за шах с инструкцията да играят, докато не забравят кои са те и кой е опонентът. Не е важно толкова, че Йоко е боядисала някаква си дъска, колкото са били тези двама човека, очи в очи, един срещу друг; тяхното колективно преживяване. В 60-те, белязани от война и расизъм, тя – самотна капка в океана, е предизвикала вълни не просто със своя глас, а като пробудила спящото у другите. Всеки човек в онази стая, в онзи момент е бил съавтор на творбата „Играй на доверие“.

__1_1024

Кариерата ѝ живее и се развива заедно с нея, а посланието ѝ остава безсмъртно в сърцата на хората, до които се докосва. От 1990 „Молитвените Дървета“ на Йоко Оно започват да се появяват из цял свят. Хора от всички раси, народности, възрасти и вярвания се съгласяват с простите указания да закачат мечтите си, изписани на листче върху клонките на дървото. С изключителна елегантност това ги поставя под един общ знаменател, обединени в каузата да създадат нещо съкровено за всички. 

__2_1024

Години наред помощниците ѝ събират желанията на целия свят, когато през 2007, на рождения ден на отминалия ѝ съпруг, Йоко открива искрящ монумент от светлина в Исландия. В основата на кулата е издълбан самотен надпис „Представи си мир“, а под нея биват заровени всичките желания събрани през годините. Imagine Peace Tower е името на тази споделена мечта на Оно и Ленън, която, по възможно най-модерния и откровен начин, резонира в нас.

__3_1024

Днес, Йоко си е жива и здрава и продължава с делото си както всякога. През 2013 ни припомни и че знае как да се забавлява, когато обу късите шорти и показа на цял интернет какво е да си „лош танцьор“. Макар че част от представителите на новото поколение, на които от нищо не им разбира главата мрънкаха, че виждат 80-годишна да се раздава по елегантно оскъдно облекло, живата легенда Оно с хладнокръвие и стил остана непоклатима пред критичните мнения. Поклон пред Йоко Оно, която ни учи, че полът, расата и годините са само брошка от ослепителни диаманти, която да носим на ревера си.

Автор: Симеон Николов-Монката

Още от категорията

Боряна Зафирова: Аз съм Елхата на Туве Янсон

Иска да бъде украсена с много любов, а като малка е мечтала да стане обикновена роза

Деси Стоянова

Винаги е отдадена в работата си, държи на добрия екип и не познава мързела

Предай нататък: Шивачката от домовете

Пъстрите истории на деца без родители, по думите на техния закрилник

От общината