Спонтанните усмивки
Спонтанните усмивки Спонтанните усмивки Спонтанните усмивки

Спонтанните усмивки

За хората, които ги предизвикват

Има хора, които вярват в посоката, която са поели, които не правят компромиси и не стъпват встрани от избрания път. Има хора, които знаят, че щастието на другите зарежда и теб самия. А Симеон е от хората, които са убедени, че подариш ли усмивка някому, а после на още един и още един, цялата тази енергия се отразява и се връща върху теб. За да ти помогне да продължиш напред с усмивка и ти

Сигурни сме, че ти се е случвало да видиш или сам да почувстваш или дадеш жест, който предизвиква усмивка у човека, кара го да се чувства добре и го окрилява за остатъка от деня. Случайни, спонтанни моменти, в които протягаш ръка, помахваш на непознат или ти дават повод да се замислиш за доброто у хората. В града, на улицата, по пътя, на плажа, в магазина, офиса или автобуса. Сещаш се - подадена ръка на жена, слизаща от рейса, уловена във въздуха шапка, върната на собственика й, бутането на закъсал в аварийната лента автомобил, за да запали. Жестовете, които ни правят хора, които разбуждат вярата в доброто, понякога приспана от забързания живот и личните ни филми.

Симеон Василев image

Зима. Навън е мокро и кишаво, духа и гаден вятър. От 111 на спирка на Околовръстното слиза младеж и тръгва към шоурума, който е на 100-ина метра. След десет крачки го сепва клаксон, той се обръща и вижда отворена шофьорската врата на автобуса, а шофьорът го кани да се качи до него. Оставя го пред стълбите на шоурума, за да не върви пеш в лошото време.

В Халите на "Пиротска" и "Мария Луиза" млад мъж се реди на опашка пред щанд. Зад него друг човек го приближава отзад и го подръпва за раницата. Оказва се, че не е, за да я задигне, а за да му привлече вниманието и да му каже, че два от джобовете са отворени.

Жена в планинско село носи тежка щайга домати към къщата си. Покрай портите й минават туристи - изпотени, изпоцапани, с тежки туристически раници. Тя веднага оставя щайгата на земята, избира най-хубавите домати и им ги поднася с усмивка.

Всичко това са истински истории, на които сме били свидетели. А те са навсякъде, винаги има някой, който да предизвика приятна топлинка в гърдите у другия. Такива жестове на човечност са едно от вдъхновенията за новата кампания на Ballantines, посветена на истинските хора, тези, които остават такива в ежедневието си и отстояват позициите си, защото вярват -  в себе си и в тези, с които се срещат. Затова и тя се казва Stay True People и в нея ще се запознаеш с десет дейни млади градски типа, които не са забравили да бъдат такива в своя път, преследвайки своите мечти. И понеже денят е такъв и се замислихме зад малките добрини, които вадят големите ни усмивки, ще ти представим един от тях.

Той се казва Симеон Василев и е социален предприемач, сигурно го познаваш и като част от кампанията Книги за смет. Симеон твърдо вярва, че промяната започва от нас самите и бивайки по-добри, променяме околния свят така, че той ни връща със същото. За да ти покаже, че това е така, той направи прост, но страхотен жест - разходи се из София с връзка балони и ги подаряваше на случайни минувачи, разхождащи се двойки, поседнали на пейка баби. И всички те му се отблагодариха с усмивка. А тя е страхотна батерия за добро настроение и вдъхновява човек да бъдеш себе си. Ако искаш, опитай и ти - стори добро и приеми шепа човешко щастие за миг от деня си.

Текст Ивайло Александров

Коментари

Какво друго от Героите

Боряна Зафирова: Аз съм Елхата на Туве Янсон

Иска да бъде украсена с много любов, а като малка е мечтала да стане обикновена роза

Ванина Кондова

За увереността, първия й сериал и нуждата от гуменки в Ню Йорк

Предай нататък: Шивачката от домовете

Пъстрите истории на деца без родители, по думите на техния закрилник

От общината