Том Пети
Том Пети Том Пети Том Пети

Том Пети

Човекът, който носеше топлина в струните си

Първо човек, после артист. Според близките му от шоубизнеса, Том Пети е точно такъв - истински, скромен, лоялен и не на последно място - безкрайно талантлив музикант и композитор. Неведнъж е отстоявал правата на артистите пред лейбълите и нерядко изобличава практики, които намира за нечестни спрямо феновете. На 2 октомври Том Пети напусна този свят, оставяйки ни огромно музикално наследство.

Не са много артистите в световната рок сцена, които галантно, леко и сякаш винаги отвъд големия медиен шум, поддържат постоянна, успешна и пълна с музика кариера, без никога да излизат в творчески отпуск. Том Пети със сигурност беше един от тях, редом с Брус Спрингстийн и Боб Сигер. Уви, на 2 октомври Том си отиде след инфаркт.

tom petty image

Том Пети е роден през 1950, а открива рокенрола, когато се запознава с Елвис Пресли, когото среща по време на снимките на Follow That Dream. Баща му работи на филмовия сет и взима 10-годишния тогава Том със себе си. Малко по-късно Том Пети гледа концерт на The Beatles по телевизията и вече е сигурен с какво ще се занимава цял живот.

tom petty image

На 17 Том напуска училище, за да се присъедини към първата си банда Epics. Малко след това създава и групата Mudcrutch, заедно с Майк Кембъл и Бенмънт Тенч - двама от музикантите, с които през 1976 полагат основите и на Tom Petty and the Heartbreakers. Групата става популярна първо в Англия с дебютния си едноименен албум и хитове като "Breakdown" и "American Girl". След година несекващи позитивни ревюта на албума, той най-сетне намира отзвук и в родината на групата и стига до топ 40 на американския чарт. Оттам до днес следват 13 студийни албума, като още третият - Damn the Torpedoes, става тройно платинен и се заковава на втора позиция в Билборд за цели седем седмици, като отстъпва водещото място само на The Wall на Pink Floyd.

tom petty imageTom Petty and the Heartbreakers

Том Пети остава в историята като един от малкото мейнстрийм рок артисти, които не се хлъзват по синтетичното звучене на 80-те години и заедно с музиканти като Брус Спрингстийн и Боб Сигер, те отстояват позициите си, защитавайки правото си на музиканти да записват и предлагат музиката така, както я усещат. Добре известен е и случаят с албума на Tom Petty and the Heartbreakers Hard Promises. Дистрибуторът MCA Records държи цената на плочата да бъде 9,98 долара, както се маркетират хитовите албуми от онова време. Но Том Пети категорично настоява албумът да се продава на стандартната до момента цена с долар надолу. Пети демонстрира отношение към публиката си през цялата си кариера. За него рокът трябва да бъде достъпна музика, лесна за разбиране от масите и от обикновените трудови хора на Америка. И нито с Tom Petty and the Heartbreakers, нито със соловите си албуми, които издава паралелно с основната си група, Том Пети не отстъпва от своите убеждения.

traveling wilburys imageTraveling Wilburys

В края на 80-те, Том се присъединява и към супергрупата Traveling Wilburys, в която колеги са му още Джордж Харисън, Рой Орбисън, Боб Дилън и Джеф Лин - все отбор юнаци, които са по-скоро народни рок трубадури, отколкото лъскави звезди и недостъпни икони. Междувременно, без някога да разпуска The Heartbreakers, Том издава и три солови албума, които също се радват на огромен успех, като колегите му от основната му група допринасят за немалко от песните в тях.

Том Пети почина на 2 октомври, на 66 години, но остави след себе си общо 18 албума и още десетки концерти, компилации и колаборации; албумите му са продадени в над 80-милионен тираж до момента. Носител е на 8 музикални награди, а е номиниран повече от 30 пъти в различни категории и с различните си проекти. И, сякаш съзнавайки, че е близо до края, в интервю покрай турнето за 40-годишнината на Tom Petty and the Heartbreakers, той споделя, че очаква това да е последното му турне. За съжаление, се оказва прав - турнето приключи миналата седмица с концерт в Холивуд.

Коментари

Какво друго от Героите

Кокаинова принцеса

Как НЕ се прави

Етюд-и-те на София x Sofialive

Категория: супер фотограф

Ива Екимова

От момиче на късмета до жена с късмет и вдъхновяваща кариера

От общината