Аои Хасегава

Аои Хасегава

Светлината е ключовият елемент в интериорния дизайн

Аои Хасегава започва професионалната си кариера като сценичен дизайнер във Fuji Television Network в Токио. Разработвала е сценографията за японски и чужди артисти в оригинално музикално предаване цели пет години. Аои се мести в Италия, където завършва магистратура в Domus Academy през 2005. От 2006 тя живее и работи в Милано, като изпълнява поръчки за различни компании и студия в полето на продуктовия, интериорния и стратегическия дизайн. Дизайните на Аои рефлектират нейното познаване на светлината и материала, стратегическото й мислене и задълбоченото й изследване в полето на дизайна. Тя е част от журито на конкурса Dibla Design Awards, чието награждаване ще се проведе на 22 ноември в София.

aoi hasegawa domus image

Ти си лектор и възпитател. На какви японски традиции учиш българските дизайнери?
Японската култура е добре позната с простотата си и със своята философия. Но истинската ценност при нея е способността й да абсорбира основата, есенцията различни други култури и да ги трансформира в нещо свое и оригинално. Японците са любопитни и отворени към всякакви традиции. Това често е ключовият елемент за иновация и личностното израстване като добър дизайнер.

Какво очакваш от участниците в Dibla Design Awards?
Бих искала да видя вдъхновени и прозорливи идеи, не само визуално впечатляващи, но и визионерски, с поглед към бъдещето на дизайна. Участниците биха могли да съчетаят традиционните си познания и идентичност с последните световни технологии и тенденции, за да създадат нещо, което би останало за поколенията и би се превърнало в образец на тяхната култура.

Какво обичаш да виждаш в дизайнерските решения? Какво представлява добрият интериорен дизайн?
Добрият интериорен дизайн е пространство, което ни вдъхновява и дава нови визии от гледната точка на наблюдатели. Той може да провокира нови поведения, ново отношение на хората към добрия начин на живот.

Къде виждаш бъдещето на интериорния дизайн - в новите технологии, нови стилове, нови линии?
Най-важното за бъдещето на интериорния дизайн е преживяването сред него. Усешането, което дизайнът оставя у теб, винаги има значение. Светът на дизайна става все по-мултидисциплинарен. Дизайнерът трябва да може да създава иновативни преживявания и да работи отвъд традиционните ограничения за всяко пространство.

Имаш ли си някакъв почерков детайл или елемент, който използваш често в проектите си?
Когато работя върху дизайна на някое пространство, светлината е ключовият елемент, по който се ръководя. Особено при музикалните елементи, които проектирах наскоро, трябваше драстично да ги трансформирам в различни светлини. Светлината е важен елемент при интериорното проектиране и дизайнерите трябва да обръщат внимание на потенциала й.

Била си и сценичен дизайнер - би ли казала в това отношение, че домът е и сцена?
Итнересен въпрос. Никога не съм се питала дали нечий дом може да бъде сцена за човека, тъй като сценичния дизайн, върху който съм работила, винаги е бил доста далече от ежедневния живот. Правила съм неща като серия от фойерверки. Появяват се и изчезват адски бързо. Крехкостта и мимолетния живот на сценичния дизайн винаги са ме привличали много, докато домът е съвсем обратното нещо - дизайнът на дома е постоянен и остава там завинаги.

Една от категориите на тазгодишните Dibla Awards е "Обществен интериор" - кое е най-важно в тази сфера?
В тази категория дизайнът трябва да отговаря на нуждите на публиката, което никак не е лесно. Там не се търси оригиналност, а по-конвенционален дизайн, който трябва да удовлетвори клиентите. Но точно с това си ограничение, дизайнът може да изиграе важна роля. Дизайнерът трябва да определи идентичността на локацията и клиента и да комуникира пространството чрез стратегическо мислене.

Още от категорията

Боряна Зафирова: Аз съм Елхата на Туве Янсон

Иска да бъде украсена с много любов, а като малка е мечтала да стане обикновена роза

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Предай нататък: Шивачката от домовете

Пъстрите истории на деца без родители, по думите на техния закрилник

От общината