четиво


Скандинавска митология

Северните легенди звучат все така пленително и през перото на Нийл Геймън

Една от най-популярните световни митологии несъмнено е тази на скандинавските народи. От нея са вдъхновени стотици автори на фентъзи литература, съвременни създатели на приказни светове, а стъпили върху северните саги, се раждат нови и нови интерпретации на древните легенди за богове, гиганти и магии и Асгард, който обитават.

Геймън Скандинавска митология image

Вероятно най-големият майстор на фентъзи литературата, Дж. Р. Р. Толкин не крие, че нордическите саги са основен извор на вдъхновение за възникването на Средната земя, нейните обитатели и приключенията им. Цели комикс поредици използват героите Тор и Локи. В десетки компютърни игри влизаш в ролята на северен герой и се изправяш срещу своенравните богове. Огромна част от метъл сцената на Северна Европа черпи теми от скандинавските митове, като най-ясни образци са финландците Amorphis и доста интелигентно и автентично правещите го Wardruna.

Затова не е изненада, че един от най-големите майстори на приказни литература, игри и филми днес - Нийл Геймън, отдава почит на северните легенди в своята Скандинавска митология. “Трудно е човек да определи кои са любимите му митове, точно както е трудно да реши коя кухня предпочита. Но ако трябва да избирам, това вероятно ще са скандинавските митове.“, признава писателят в увода на книгата си. Първите му срещи са именно с комиксите на Marvel, а няколко години по-късно Геймън се запознава и с пълното издание на Роджър Ланселин Грийн. За тази книга обаче той не се връща към преразказите от детството му, а се обръща към англоезичните преводи на Прозаичната еда и Поетичната еда. Селектира няколко легенди, като ползва за извор и двата близо хилядолетни текста, за да създаде един великолепен сборник с 15 истории, малко или много хронологично свързани. И разказани в чудесно издържан, умишлено архаично-приказен стил.

Геймън Скандинавска митология image

Тук е моментът да аплодираме отличния превод на Надя Златкова за изданието на Ciela - отдавна не ни беше попадал толкова плавен и силен наратив на преводна литература, която да запази стила на автора, но и да влезе удобно в естетиката на българския език и да използва адекватно неговото богатство. Така легендите за Игдрасил - дървото на живота и деветте свята, през които расте; за боговете и великаните, заживяват пълнокръвно и позволяват на читателя да се наслади на старите приказки и да потъне в магичната митология на Севера.

В Скандинавска митология ще разбереш как от ледената пустош Нифелхайм и огнения хаос Муспел се родил великанът Имир - прародител на великаните, от чието мъртво тяло е създадена земята, а от древната крава Аудумла произлязъл Бури, който дал началото на рода на боговете, баща на Один, Вили и Ве. Ще се запознаеш с Аск и Ембла, от които тръгва човешкият род, ще научиш и защо Один е наречен баща на богове и хора, както и как се е обесил на Игдрасил, за да получи знание за руническите букви и как дарил окото си на Мимир, за да пие от извора му и да придобие мъдрост. Ще прочетеш как се е родила поезията и откъде черпят думите си лошите поети. Ще се запознаеш със силата на Тор и лукавостта и хитростта на Локи. Ще наблюдаваш епични сблъсъци на богове с великани, ще научиш и за Рагнарьок - последната битка, която ще доведе до залеза на боговете и новото начало. А дали той се е случил вече или тепърва ще се състои? Не се наемаме да кажем.

Нийл Геймън image
Фотография Беоулф Шийхан

Авторът! Авторът!
Неведнъж сме ти разказвали за Нийл Геймън и е излишно отново да ти припомняме защо толкова обичаме книгите му. Но за разлика от повечето му фентъзи истории, детски приказки или юношеска литература, тук го виждаме в светлината на разказвач на стари саги и митове. Прозира честността му, когато пише за истории, записани за пръв път преди повече от 900 години, личи голямото му вдъхновение и преклонение пред Скандинавската митология. дала отражение в цялото му творчество (да, погледни пак към Американски богове).

Нещо подобно
Вместо да те пращаме да четеш исландските саги, германските легенди или ирландските митове, по-скоро ще ти подскажем да се сетиш за величието на Толкиновия Силмарилион, за Меч и Магия сериите на различни комикс и анимационни автори (Франк Фразета е задължителен), за Конан на Робърт Хауърд. Във всеки тях ще откриеш по нещо от Скандинавската митология.

Текст Ивайло Александров/ Фотография София Зашева

на второ четене


Децата на феникса

За огледалните капани на езика и силата на приказките

След като главният герой написва “Манифест на животното“ - листовка, която на пръв поглед е критикувана от всички, той губи работата си, губи приятелите си, проваля следването си и се озовава “на ръба на пропаст“. Но именно това го праща в малката книжарница на беловласия и влиятелен старец и съответно в центъра на тайно общество, където се сблъсква с чистачи на сънища, повърнати картини, и композитори, общуващи само чрез музика. Там той намира одобрение и топлота сред хората, които вярват в неговата листовка. Оказва се обаче, че новите му приятели искат нещо повече от него.

phoenix image

Децата на феникса не е типичната книга на новоизгряващ млад автор. В думите й се крие опит, отработен и специфичен начин на писане и една магия, която трудно се намира. Историята те хваща за рамената още от първата страница, разтърсва те събуждащо и ободряващо и не искаш да те пуска. Никога. Най-изненадващото безспорно е нейният край, до който се стига бързо, просто защото е трудно да оставиш книгата.

phoenix2 image

Авторът! Авторът!
Георги Анев създава сцени, които колкото и да са фантастични, са ни някак познати. Ти вече си ходил по Софийските улици от страниците на книгата и си срещал всички тези хора, макар и малко по-различни. Всичко това вече си го преживявал, макар и не наистина. Истинско приключение на човешката психика - твоята собствена и тази на главния герой, и задължително четиво за всеки, който иска да открие себе си. С нетърпение чакаме нов фонтан от емоции от младия автор, защото следващият му роман е завършен.

phoenix3 image

Нещо подобно
Книгата отразява вътрешния свят на всеки емоционално-експресивен човек, на всеки с душевно-мисловен кантар в главата, на онези от нас, които премерват всяко събитие от живота с трепереща ръка, вместо да се облягат върху изгнилия дънер на здравия разум. Ако харесваш гениалността на Г. К. Честъртън и в частност метафизичният трилър Мъжът, който беше четвъртък, или пък си фен на всеизвестните класики Степния вълк на Херман Хесе и Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд на Робърт Луис Стивънсън, то Децата на феникса е задължително четиво за теб.

 

Текст Аби Белчева/ Фотография Георги Анев

Други от книги

2016 - годината, в която рокът не умря

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

То

То

Ти също ще се рееш

Ако нямах лоши сънища

Ако нямах лоши сънища

Шекспир за седем момчета, една режисьорка и няколко малки кукли

От общината