ACT Фестивал за свободен театър

ACT Фестивал за свободен театър

Първи независим фест с петнайсет български представления, пет от които премиери

Радваме се, че най-накрая се появи, защото не винаги надушваме кога и къде са новите неща в свободния българския театър. И ето ни сега по три представления дневно, които ще се играят от 16 до 20 ноември на най-различни места в София - като почнем от Народния, минем през работилница Сфумато и стигнем до Арт Хостел на „Ангел Кънчев" 21А.

act_logo_1024

Спектаклите са избрани най-демократично - организаторите от Асоциацията за свободен театър дават шанс на всички, както и възможността сами да оценят творбите на останалите, като гласуват за тях по предварителни критерии. Така през финалната цедка минаха петнайсет представления, пет от които премиерни, но и танцовият пърформанс ASA минава за такъв - той бе показан само веднъж, в рамките на тазгодишната Sofia Dance Week.

heidy1_852
HEIDI

Откриването е на 16 ноември (сряда) от 16:00 часа в Червената къща с изложбата Речник на свободния театър, събрала всякакви факти и материали за въпросната сцена в България от 1989-а насам. От 17:30 пак там тръгва същинската програма със соло спектакъла HEIDY на македонеца Александър Георгиев - в него авторът твърди, че търси границите на човешката глупост, а ние се надяваме хубавичко да се посмеем.

huanita_hildegar_bo_720_01
Хуанита Хилдегард Бо

От останалите представления изрично ни бе препоръчано Кълбо на Петър Тодоров (на 17 ноември, четвъртък, от 19:00 в Кукления), за който драматургът Светльо Георгиев ни се закле, че не е виждал толкова силна визия и сценография у нас. Друго интересно заглавие според него е Хуанита Хилдегард Бо (на 20-и, неделя, от 19:00 в Червената къща) на Галина Борисова, където става въпрос за „една психо женица, която изведнъж се хвърля да танцува - положението е страшна ирония." Безспорно ще е отидем и на Има такава пиеса на Мартин Вангелов (на 16-и, сряда, от 21:00 в галерия Снежана) - за нея се знае, че режисьорът накарал актьорите да му разкажат свои историйки, които записал в аудио формат (цели 60 часа!) и по тях сглобил сценария (сцена от нея - на снимката най-горе).

kalbo1_1024
Кълбо

По време на целия фест из салоните ще щъкат и представители на Международната мрежа за пърформънс IETM, както и делегация на културни оператори и мениджъри от Щатите, които ще цъкат с език и (да се надяваме) ще си напазаруват някоя и друга пиеса. В периферната програма пък са влезли няколко дискусии - на 19 ноември (събота) от 10:00 в Червената къща ще се съберат различни неправителствени организации, за да обсъдят по-ефективно партньорство, а заключителната беседа за бъдещето на свободния театър у нас е на 20 ноември (неделя) от 10:00 на голямата сцена в Сфумато.

АСТ Фестивал за свободен театър е от 16 до 20 ноември, а билетите вървят между 5 до 10 лева на място

Коментари

Програма

Друго от фестивал

2016 - годината, в която рокът не умря

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Тошка Иванова - „По колко пъти на ден не умираме“

Тошка Иванова - „По колко пъти на ден не умираме“

Една книга за смъртта и за умението да се живее

От общината