Игра на тронове остава без конкуренция

icon
Sofialive.bg

РЕДАКТОРСКА БЕЛЕЖКА: Мики от OurMovieLife ме влудява с това колко безвременно яки ревюта на всичко пише. Очевидно не смята да спре да пише за нас, а аз няма как да излъжа, затова ще си го кажа: безкрайно щастлив съм, че имам шанса да чета точно неговия труд. Заслужава си от началото до края; от първата снимка до последната.

Христо Станчев

Редактор


Отново реших да се разпусна и да врътна един бърз разбор на най-новия епизод на Игра на тронове. Пак споменавам, че тази публикация съдържа притеснителен брой спойлери от Игра на тронове, сезон 7, епизод 2!

game of thrones image

Епизодът отваря с все така драматичната Денерис Таргариен, която се взира в небитието и наблюдава бурята, връхлетяла Вестерос. Младата "кралица" не пропуска да избие комплекси като абсолютно безпричинно решава да се заяде с евнуха Варис. Не му стига на човека, че му липсват... някои неща, ами сега и някаква си псевдо-кралица се кани да го посече.

game of thrones image


Следва сцена, в която разбираме, че Мелисандра всъщност се е запътила точно към Dragonstone в търсене на Таргариени. Жрицата е изключително драматична, както винаги, и ми изглежда сякаш Денерис си има конкуренция за това кой е най-голям филмар... О, също така, Мелисандра не пропуска на спомене своя любимец, Джон Сноу, като приканва Денерис да се срещне с него. Wingman на годината.

Джон е получил гарван (това е израз, младият крал няма буквално домашен любимец гарван, нали разбирате), чрез който Денерис го кани да "огъне коляно". Младият крал е скептичен и осъзнава рисковете, но е готов да отиде, тъй като Денерис има дракони, а огънят убива wights. Любима песен на Джон? Alicia Keys - “Girl on Fire”. (Песента също се отнася и за дъщерята на Станис Баратеон).

game of thrones image

Серсей продължава на бълва лъжи, като разказва на всички лордове колко е ужасна Дани. Вижте, личното ми мнение е, че Денерис Таргариен е най-дразнещият герой в цялата история, но не мисля, че ще "разруши кралството ако седне на трона". Със сигурност няма да взривява сгради като някои...

Джейми се опитва да оправи кашата, забъркана от сестра му, като столква Рандил Тарли по стълбите и го моли да предаде старите си съюзници. Може би щеше да убеди лорда малко по-лесно, ако не беше объркал името на сина му 3 минути по-рано... И съдейки по държанието на Рандил към другия му син, Сам, не бих се изненадал въобще ако този негодник прецака абсолютно всички.

За първи път виждаме Джора Мормонт в цялата му прелест. Старият рицар прилича на нещо, извадено от най-тежките ни кошмари, но въпреки това каменният вид малко му отива, не мислите ли? Придава му визия на bad boy, така че Денерис може би най-накрая ще му пусне след като види колко е заКОРАвял (pun intended). Операторът на Игра на тронове явно има фетиш към гърбове, тъй като има около 12 кадъра из епизода точно на гърба на Джора. За рицаря пък разбираме, че никога не пропуска ден за гръб в цитаделския фитнес.

game of thrones image

Следва сцена, в която един от адвайзърите на Серсей (онзи зловещият, на който мисля, че никой не му знае името, така че просто ще го наричам "крийпи пича" отсега нататък) показва на кралицата новото оръжие, което е изобретил срещу дракони. Изглежда, че действа, но не спирам да се чудя как за всичките години, в които Вестерос е бил опустошаван от дракони, никой не се е сетил просто да сглоби един мощен арбалет.

Следва сцена, чрез която Тирион за пореден път ни доказва, че е единственият адекватен човек във Вестерос. Джуджето ни представя един много умен план за завземане на земите, който кара на всички в залата да им паднат ченетата. Между другото, има един момент, в които Тирион си играе с фигурки на всеки род и ги поставя на конкретни места по картата. Дотук добре, но не мога да спра да се чудя как имат фигурка на the unsullied? Била е на картата в Dragonstone когато са пристигнали ли? Ако да, защо? Или по-скоро си носят фигурка още от Есос? Кой социопат би се сетил да пренесе нещо такова на друг континент?

game of thrones image

Следва любимата сцена в епизода на всеки зрител от мъжки пол. В конкретната сцена виждаме Мисандей... и цялата й прелест. Сив червей (cringe) от друга страна учи мъжете какво трябва да правят, ако Господ е решил да не им даде много в този живот.

game of thrones image

След което ОТНОВО виждаме Сам Тарли (вече официално има повече време на екран този сезон, отколкото в целия минал), който не одобрява името на новата книга на аркмаестера, а и с право. Кой би озаглавил произведение "Хроника на войните вследствие на смъртта на крал Робърт Баратеон Първи"? Явно само професор Слъгхорн.

Сам, явно открил някакъв начин да излекува Джора Мормонт, не се отказва и отива при рицаря тайно. Решава да изпълни операцията, гледайки книга и имайки само бегла представа какво прави, защото така започват абсолютно всички успешни операции. Сам дава на Джора малко (доста) ром, за да не усеща болката толкова силно. Разбираемо, на много хора им се е случвало да се обърнат към рома след като половинката е решила, че "обича Иван(а) повече"... Също така, стигаме до заключението, че любимата книга на Сам всъщност не е някаква обемиста еницоклопедия, а Петдесет нюанса сиво. Все пак бъдещият маестер настоява Джора на лапне коженото въже и го кара да вика от болка... Ах, този Сам...

game of thrones image

HOT PIE! HOT PIE се завърна! Аря решава да се отбие за чаша бира и най-доброто парче пай при не кого да е, а Горещ пай (cringe). Все така чаровното момче не пропусна да почерпи Аря (играч) с един от превъзходните си пайове и да й съобщи, че всъщност има място из Вестерос където тя може да е в безопастност. В следствие на което Аря направи трудния (наистина много труден - момичето гледаше драматично към посоката на Кралски чертог около половин минута) избор да се завърне при брат си Джон.

game of thrones image

Следва сцена, в която Джон съобщава на всички лордове, че планира да отплава към Dragonstone и да направи съюз с Денерис. Според мен Джон всъщност е чул каква е реално Денерис Таргариен и възнамерява да я спечели с тактиките на Сив червей (cringe), които момчето вече е усъвършенствало заради онази дива нощ в пещерата с Игрит... Между другото, това е и поредната сцена, която малката Лиана Мормонт успява да открадне, този път само с една реплика (рекорд?).

Следва кратка сцена, в която Джон замалко да убие Кутрето, което не много умно намеква колко много копнее да й го даде на Санса. Отново казвам, лорд Бейлиш сто на сто ще зарибява и Аря в скоро време. Дано поне тя да има куража да го гътне, защото не ми се иска Санса да изживее ужаса с Джофри отново.

game of thrones image

Още един герой се завръща и отново при Аря! НИМЕРИЯ! На продуцентите им е стискало да пресъздадат една от любимите ми арки в книгите: Нимерия и нейната глутница от direwolves. Реално погледнато, глутницата на Нимерия в епизода си беше от прости вълци, но все пак беше страхотно да го видим на екран. Честно казано, през цялото време се надявах Аря да яхне вълка и да препусне с него през горите, но нека не забравяме, че това е Игра на тронове, а там толкова хубави неща не се случват.

game of thrones image

Оказва се, че Елария Санд, подобно на починалия й съпруг, е доста широкоскроена и склонна да опознае Яра Грейджой на съвсем нови нива. Двете мадами със сигурност щяха да се изядат, ако не беше Юрон Грейджой.

Поне сега двете се радват една на друга при лорда на Светлината. След неочакваната атака на Юрон, всичките sand snakes, включително и най-широкоскроената, изгубиха живота си. Яра Грейджой също се гътна. (А може би не, някои казват че двете тела накрая на епизода всъщност не са на Яра и Елария, а на други, така че е възможно двете момичета да са живи все още). Теон беше предизвикан от злия си чичо (все още със страхотен моден вкус, обаче), но реши да избяга и да остави сестра си, която намери жестока смърт. На Юрон сега Серсей може най-накрая да му пусне, а Теон пак ни падна в очите.

Между другото, знаете ли какво е общото между куража и мъжкия полов член? И двете Теон Грейджой ги няма.

*ba dum tss*

game of thrones image

Текст Мики Ангелов от www.ourmovielife.com