Константин Щъркелов - (Не)Познати истории

icon
Sofialive.bg

За бохемските компании на писатели, музиканти и художници, за последвалото разпердушинване и преподреждане на (поизтънелите) им редици има много истории, нерядко част от статистиката, но всъщност лични до болка, понякога до смърт. И зад всичкия шум от тъпана на Дечко Узунов в “джазбенда“ на Илия Бешков, от дайрето на Александър Божинов в Оркестъра на Бръмбъзъците, от шлагера “Разлъка“, посветен на цар Борис от Константин Щъркелов, тъй като според градската легенда авторът на текста е бил в течение на височайшите любовни терзания по една еврейска красавица, стоят в действителност дълбоката тишина и вглъбеното съзерцание на тези творци и техните (не)познати истории.

3 image

Константин Щъркелов, за когото вече стана дума, не е в основното си занимание - автор на текстове, нито е композитор, въпреки че с неговото име се свързва създаването на “Рапсодия Вардар“, също така не е певец - нищо че има дори международни участия - в манастирски хор в Одеса, той е художник, и то наричан от съвременниците си “Царят на акварела“. Съден от Народния съд и поставен в забрава, неговите съвършени пейзажи понякога за момент изплуват в публичното пространство, за да се приберат отново задълго в домовете на своите притежатели.

Едно такова специално събитие предстои в галерия “Лоранъ“ в периода между 15 юни и 29 юли тази година, където в изложбата “Константин Щъркелов - (Не)Познати истории“ ще бъдат представени 36 забележителни творби от недотам познатото в творчеството на художника. В експозицията ще бъдат показани редки произведения от престоя на художника в Одеса през 1909 г. и от голямото му европейско пътуване през пролетта на 1912 г., както и екзотичният акварел с пирамидите край Гиза от 1926 г. За първи път, а и за кратко, от частните сбирки в салона на ул. Оборище 16 ще бъдат извадени великолепни акварели и ценни рисунки от участието на художника в балканските войни и Първата световна война, както и интересна колекция от портрети, изпълнени с използването на различни техники, които разказват (не)познатата история за Щъркелов като портретист. 

4 image

Последна, но не на последно място, в изложбата ще бъде представена темата за природата - от дребни детайли до широки пейзажни панорами, демонстриращи не само техническото съвършенство на художника, но и разказващи тайната на нейното нежно съпреживяване, защото, както беше споменато в началото, този виден бохем всъщност вписва в дневника си: “Аз обичам извънредно много картините си и след всяка изложба по цяла седмица стоя сред тях и не искам да ги дам на собствениците им...”

Изложбата ще бъде открита на 15 юни от 19:00 часа в галерия “Лоранъ”, ул. “Оборище” 16, където ще бъде представен и каталог с богат информационен материал.