Зима в галерия Лоранъ

icon
Sofialive.bg

Тайните на една изложба, преди тя да бъде открита

Хубавото на изложбите, които се откриват в понеделник е, че при определени условия човек има шанс да види нещо от тях по време на неделната си разходка, докато те все още се редят. Това надникване зад кулисите е особен вид преживяване, защото при добро стечение на обстоятелствата обикновено в ранния следобед нещата вече са добили форма и всички участващи в процеса са по някакъв особен начин уморени и едновременно с това щастливи, но не с онова неизбежно напрежение, което ще се появи на следващия ден, когато всичко вече е официално.

За новата изложба „Зима“ в галерия Лоранъ си говорим с Лаврен Петров, малко преди да бъде окачена последната работа от експозицията – една акватинта от Петър Морозов, представяща леденото обкръжение на Василашките езера, разположени в близост до връх Тодорка.

Какво може да се каже за избора на тема на изложбата отвъд нейното съответствие с времето навън?
Темата позволява на различни сюжети от една голяма колекция, каквата е нашата, да бъдат изложени по нов начин, обединени под едно общо заглавие. Така те изпъкват в изложбата и ние виждаме, че веднага получаваме отклик от страна на ценителите.

Коя стена успяхте да наредите най-добре до момента?
Успяхме да подредим една изключителна стена със стари къщи с център зимната Асенова махала във Велико Търново, видяна през погледна Борис Денев, обградена от два пейзажа на Иван Христов. Творбата на Борис Денев е с оригиналната рамка, която реставрирахме.


Виждам не малко работи на Атанас Михов?
Да, имаме три прекрасни пейзажа от Атанас Михов, два изгледа от Витоша, единият е може би планината през пролетта, но с върхове, все още покрити със сняг, поради което намира място в изложбата. Един от акцентите в експозицията е третата картина от този автор – зимна виелица, един вихър от 20-те години на 20-ти век, аз винаги си представям, че това е едно мъгливо зимно утро.

Към какво друго да обърнат вниманието си посетителите?
Със сигурност ще бъде интересен може би единственият известен зимен пейзаж на Елиезер Алхеш, при това пейзаж от България. Също така важни са двете картини на Марин Георгиев Устагенов – „Ловци“ от 1934 г., една класическа за неговата живопис работа, макар и по-късна, и една много интересна картина с оригинално заглавие „Кривака срещу ятагана“.

 

„Зима“

15 януари – 15 февруари 2018 г.

галерия „Лоранъ“, ул. „Оборище“ 16

 

П.С. На мен особено ми допадна ето този ранен пейзаж от Кирил Матеев:

 

Текст: Елисавета Петрова

 

Виж още от "кухнята" на галеристите - едно интересно интервю с Моника Тошева.