Петъчните пет: Концертните албуми
Петъчните пет: Концертните албуми Петъчните пет: Концертните албуми Петъчните пет: Концертните албуми

Петъчните пет: Концертните албуми

Пет велики лайв записа, които можеш да чуеш още сега

Обичаме да ходим по концерти на любимите ни банди. Обичаме да ходим на концерти и на банди, които не сме чували - така често се сблъскваме на живо с музика, която по време на лайв обикваме. А има концерти, на които ужасно ни се иска да сме били, но са се случили твърде далеч от нас във времето и пространството. Затова пък, слава на гения продуцентски, на този свят съществува такова нещо като концертен албум. И като фенове на лайв експириънса - този стар български израз, ще те запознаем с пет от най-любимите ни концертни албуми.

Johnny Cash - At Folsom Prison
През 60-те години Джони Кеш вече е легендарна фигура и си е създал митичен образ на певец на американския дух. Но и на човек, който прави каквото си иска, дори ако се наложи да нарушава правилата. Силен мъжкар, винаги честен с музиката си. Идеята да запише албум в щатски затвор му се върти в главата още докато служи в Армията и гледа филма Inside the Walls of Folsom Prison през 1951. Лейбълът Columbia, при който е по това време, леко парира идеята, но все пак, през 1967 Джони Кеш изнася концерти в затвора Фолсъм в две поредни вечери. И през 1968 плочата излиза на пазара, почти без никаква реклама от срамежливите Columbia. Които обаче никак не са очаквали албумът да връхлети челната позиция в кънтри чартовете и да влезе в Топ 15 в националната класация.

Queen - Live Killers
Годината е 1979, Queen вече са издали албумите, които са ги направили легенди и жънат успехи навсякъде по света. Но, освен великолепни студийни музиканти, те са една от най-силните лайв групи. И първият им концертен албум, двойният Live Killers улавя тази енергия, която струи от Queen на концерт. Макар години по-късно Брайън Мей и Роджър Тейлър да признават, че сами са миксирали албума и не са доволни от звученето му, Live Killers стига до трето място в класацията за албуми на Великобритания. А песните в него? "We Will Rock You", "Killer Queen", "Don't Stop Me Now", "'39"... има какво да чуеш и го чуй силно.

Guns N' Roses - Live Era '87–'93
"You wanted the best but they didn't make it. So this is what you get!" Неслучайно в края на 80-те на Guns N' Roses им лепват етикета “най-опасната група на света”. Те са като отвързани пияни диваци на кокаин (добре, без “като”), а поведението им на сцена е като това извън нея - саморазрушително и диво. Този двоен лайв албум е запечатал мощта на групата по време на концерт. Особено интересно е да чуеш лайв записи на песни от Use Your Illusion, без постоянно доминиращото пиано на Дизи Рийд. А да слушаш парчета като "Dust N' Bones" или “Yesterdays” с доста натикани назад клавири и оставени на китарите, е страшен кеф.

Slayer - Decade of Aggression
Някога някъде Майк Патън беше казал в интервю “Slayer? Не вярвам на човек, който не харесва Slayer!”. През 1990 американската банда издава най-монолитния си албум - Seasons in the Abyss и се заковава като най-безкомпромисната и голяма група в траш метъла, след като Metallica се откъсват от корените си. През 1991 Slayer издават двойния диск Decade of Aggression, а когато го чухме за пръв път преди 25 години, сами не повярвахме че лайв запис на траш метъл концерт може да ни накара да настръхнем. Да, ама е факт.

Dead Can Dance - Toward the Within
Трудно ни е да наречем това музикално великолепие просто “концертен албум”. Dead Can Dance записват на живо толкова наситена и ефирна музика, като едва 4 песни от 15-те в диска са от старите им албуми. Музиката буквално извира с чистота и красота, които откровено разплакват слушателя. Парчетата преливат в безбрежната магия на двамата гениални музиканти на сцената и бандата, която свири с тях. Лиса Джерард и Брендън Пери тъчат пъстра завивка от уърлд музика, дарк уейв, неокласицизъм, готик рок, ориент и те завиват в нея, за да те оставят без дъх и думи. Този албум не се слуша, той се изживява.

dead can dance image
Чуй го тук

Бихме могли лесно да ги докараме до 50 или 500, но, лято е, не ни карай да се напрягаме излишно. Пусни си някой любим лайв и си налей нещо петъчно за пиене. А ако искаш, сподели долу в коментарите кои са твоите любими лайв албуми.

Текст Ивайло Александров

Още от категорията

Коктейлите на лятото

Да, можеш да си ги направиш и сам вкъщи

Как да имаш чиста кожа през лятото

5 безценни съвета за кожата на лицето

Abordage

Кофис, настолни игри и крафт бира за софийски пирати

От общината