Анимирай празниците
Анимирай празниците Анимирай празниците Анимирай празниците

Анимирай празниците

Пет приказни рисувани филма за добро настроение

Обичаме приказките. Обичаме и красивите анимации. Особено такива с атмосфера. А ако историите в тях са и приказни, напълно ни грабват сърцата. И понеже тази година Коледа и Нова Година се сливат в десетина почивни дни, най-вече за тези, които са се изхитрили да пуснат 1-2 дни отпуск, предлагаме ти нашата селекция с едни от най-любимите ни анимационни филми, за които може би не си чувал.

animations image

Nocturna
Испанският филм на Адриа Гарсия и Виктор Малдонадо ще ти разкаже историята на малкия Тими - сираче, което живее в пансион, заедно с други хлапета, страхува се от тъмното и си има звезда, която го пази от мрака. Пансионът всъщност не е страшно място като в разказите на Дикенс, а е уютно здание, където за децата се грижат добре и имат всичко, което им трябва. Една нощ, докато Тими лежи на покрива и гледа към звездичката си Адара, вижда как тя изведнъж угасва. Тогава момчето се среща с приказния Пастир на котките, който му казва, че за всяко дете в града има една котка, която бди над съня му. Е, на Тими се пада поспаливият Тобермори и хлапето хуква над нощния град, за да се запознае със страната Ноктурна - светът отвъд сънищата ни. Той среща феите, които ни правят странни прически, за да се събудим със сплетени коси, таласъмите, които крадат по един чорап от чифт, симфонията от приказни музиканти, които изнасят концерти от нощните звуци като скърцане на колела, драскане на клони, шум на листа, тропане на тенекии и свиренето на вятъра в улуците. Филмът, освен че е невероятно красив е и много хитър начин да научиш хлапето си, че тъмното не е страшно.

nocturna image

The Secret of Kells
Първият пълнометражен филм на Том Муур и неговото студио Cartoon Saloon е великолепна ранносредновековна приказка, идваща от келтските и раннохристиянски легенди от Ирландия. Малкият Брендън живее в горски манастир, ръководен от строгия му чичо, който е отдаден на добруването на хората в селцето. Един ден в манастира пристига старият майстор Ейдън (силно приличащ на анимационен Уили Нелсън), за да завърши труда на живота си - книгата на книгите, на живота и света около нас - The Book Of Kells. Книгата всъщност съществува реално - създадена е в IX век и включва ранни и богато илюстрирани текстове, включващи четирите Евангелия от Новия Завет. В търсене на плодовете, от които ще извлече най-ярките и красиви цветове, Брендън, въпреки забраната от чичо си, излиза в гъстия лес и... започва приказката. Там той среща горския дух Айшлинг, която е нещо като покровител на вълците, вижда гората и нейния необикновен живот, среща се и с разкошния бял котарак Пангур-Бан. През това време обаче армия от мрачни викинги се готви да нападне селцето, а Брендън трябва да помогне на Ейдън да довърши и укрие книгата.

the secret of Kells image

Song of the Sea
Вторият филм на Том Муур Песента на морето също лежи на стари легенди на морските народи. Този път той ни запознава със селките - митични създания от фолклора на келтите, исландците и скандинавците, които в морето са тюлени, но могат да оставят животинската си кожа и да се превръщат в красиви жени, за да се срещат с хората от бреговете. Бен е момченце на около 5 годинки, когато майка му ражда сестричката му Сорша и изчезва. Двете деца живеят с баща си и големия добродушен нюфаундленд Ку във фар на морския бряг. Бен вече е на 10 и не се спогажда много с нямата си сестра, като я вини за смъртта на майка им. Някъде тогава Сорша открива, че също е селки и баща им, от страх да не изгуби и нея, моли бабата на децата да ги прибере в града. Там те се срещат с феите (брадати и пеещи джуджета), и тръгват на приключение да спасят приказния свят от злата вещица Брона. Интересното е, че и в двата филма на Том Муур, вълшебната музика е дело на композитора Бруно Куле и е записвана в София с оркестъра на БНР.

song of the sea image

Avril et le monde truqué
Годината е 1941 и човечеството живее в паралелна реалност, някъде на прага между XIX и XX век. Почти цялата зеленина е изчезнала от планетата, с изключение на едно зелено дърво, растящо в музей в Париж. Учените по света изчезват мистериозно, а тийнейджърката Ейприл живее с котарака си Дарвин и се опитва да изобрети подмладяващ и лекуващ всичко серум. Агентите на правителството се опитват да уловят момичето и тя се впуска в приключение, опитвайки се едновременно да се изплъзне на преследвачите си и да открие изчезналите си родители. По пътя се среща с дядо си - учен, който също отдавна съумява да се изплъзне от лапите на режима и младото, леко непохватно момче Джулиус. April and the Extraordinary World е с великолепна стиймпънк атмосфера, а за ролята на Ейприл гласа си дава страхотната Марион Котияр.

avril et le monde truque image

Une vie de chat
Или A Cat In Paris, както е заглавието на филма на английски (за по-лесно търсене), разказва историята на потаен черен котарак с червени ивици. През нощта той е сподвижник на крадеца Нико, който го нарича г-н Котарак, а през деня прави компания на малкото момиче Зоуи, за която той е Дино. Зоуи е загубила баща си, а с него и желанието да говори и докато майка й работи като полицейски служител, за нея се грижи Клодин. Една нощ Зоуи проследява котарака и в рамките на една нощ (и един филм) момичето разгадава тайната на криминалния нощен свят на Париж с помощта на своя космат приятел.

cat in paris image

Съвсем умишлено пропускаме великолепните филми на Хаяо Миязаки, сериите на Уолъс и Громит, двете красиви анимации на Силвен Шоме Трио Белвил и Илюзионистът или задължителните филми на Тим Бъртън. Но пък много ще ни е приятно да ни споделиш в коментарите долу кои са твоите любими рисувани приказки.

Текст Ивайло Александров

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

От общината