Craft Beer. Craft Food.

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

В последните години сме свидетели на все по-нарастваща и разширяваща се бирена култура в България. Вече не просто се внасят стотици етикети на крафт пивоварни от цял свят, но един след друг се появиха и български пивовари, които приготвят бира със същата любов, отдаденост и желание за експерименти, както колегите си от Белгия, Холандия, САЩ и къде ли не още. Но съчетанието на чудесни ястия с най-подходящите за тях бири (и обратното), за което ни разказва Джон Брус от холандските майстори De Molen - така типично за (извиняваме се, че ще го кажем, но е факт) стотици ресторанти в западния свят, тук сякаш е само домашно занимание на бирено-гастрономните любители. Всъщност, вече смело можем да кажем “беше”.

aubergine image

От месец насам, един от най-любимите ни софийски ресторанти - чаровният Aubergine, си партнира с родни крафт пововари, за да предложи на клиентите си нещо повече от храна, напитка и почивка. В ресторанта вече можеш да се насладиш на наистина специалното преживяване от съчетанието на великолепна кухня с отлична крафт бира. И, да, за момента това е единственото такова място в София. А какво означава това ли?

Всички комбинации (или beer and food pairings, както ги наричат на няколкостотин километра западно от Кулата), които ще откриеш в менюто на Aubergine са прецизно избрани, след опити и дегустации от главния готвач на ресторанта Ясен Кръстев, Карел Рьоел от Бял щърк и съсобствениците Деян и Иво. „Още от отварянето през 2016 заложихме преимуществено на крафт бири. В течение на времето установихме, че на всяка бира подхождат определени вкусове от менюто ни. Така по естествен път стигнахме до идеята за Aubergine - Craft Beer. Craft Food. Щом имаме готвачи, които могат да творят по подобен начин вкусовете на ястията ни, защо да не си партнираме и с пивовари-готвачи, които експериментират с крафт бирите си,” разказват Иво и Деян.

aubergine image
Карел, Иво, Деян, Кристиян

„По начало бирата е отличен спътник на храната, заради свойствата си да освежава, а и да си взаимодейства и допълва вкусовете й,” казва Карел. „Винената индустрия е с години напред в налагането си като напитка за съчетание с ястия. Бирите обаче могат да бъдат равнопоставен еквивалент на виното. Нещо повече - докато виното има утвърдени традиции, които всички следват и спазват, при създаването на крафт бира водещ е експериментът. Възможностите и вкусовете са безгранични...”

„В момента пазарът на крафт бири в България е в подем. Налице е голямо разнообразие вносни бири, а и местните производители са все повече и по-креативни. Търсенето се повишава, има глад за качествена бира,” коментират Деян и Кристиян от Пивотека - едни от първите, които внасят и дистрибутират крафт бира в България. „Най-хубавото на крафт бирите е тяхното разнообразие. Ако си позволим да перифразираме, „Светът е голям и вкусове дебнат отвсякъде”. Всяка бира е своя собствена вселена, дори различните варки могат да се различават като вкус. Това, което липсваше до момента, беше ресторант, в който крафт бирите да намерят достойни ястия, които да допълнят и подчертаят вкусовите им качества. Aubergine и Карел завършиха един процес, който неволно беше започнат много отдавна.”

aubergine image

Експертите в областта казват, че няма стриктни правила за съчетаването на бира и храна, а при хилядите комбинации само някои няма да бъдат успешни. И все пак те дават няколко основни насоки: 1) контраст: може би най-сложният похват, при който и ястието, и бирата трябва да имат не повече от един ярко изразен вкус, който обаче не бива да доминира над другия; 2) допълване: съчетаване на вкусове, които си подхождат както по тежест, така и по нюанс; 3) омекотяване на вкусовете: процесът може да се използва както за туширане на вкусовете на храната, така и на горчивината на бирата; 4) не съчетавайте преобладаващи вкусове: не бива да съчетаваме храни и крафт бири, при които е възможно интензивните вкусове на едните да подчинят вкусовете на другите.

„Съчетаването на бира с храна е в кръвта ми, заради опитът ми като сомелиер,” продължава Карел от Бял щърк. „Крафт бирите се развиват и успяват да компенсират липсващите компоненти, типични за виното - киселинност, сухота и минералност. Но с развиването на нови стилове и разработване на нови техники на пивоварство, крафт бирите добиват и тези качества.” От Aubergine са твърдо решени да се придържат към най-добрия съвет, който получават от специалистите - ако искаме да развием усещането и вкусовете си, трябва да пробваме все повече крафт бири, от различни стилове и държави.

aubergine image

„Лично аз предпочитам да съчетавам бирата си с храна, а в твърде малко от отличните ресторанти можех да открия това съчетание. Още с отварянето на Aubergine, Иво и Деян заложиха, макар и плахо, на крафт бирите в менюто си. В течение на времето започнахме да коментираме и избистряме концепцията за Aubergine - Craft Beer. Craft Food., да опитваме и разработваме различни рецепти и в крайна сметка - да съчетаваме ястията и крафт бирите. Така от един от малкото ресторанти с крафт бира в София, Aubergine се превърна в единствения, който предлага само крафт и който съчетава рецептите си с крафт бира в основното си меню.”

Има нещо опияняващо (освен бирата) в Aubergine, нещо което ни кара да се връщаме толкова често. Не е просто ястията на Ясен, които се отличават със завършените си вкусове. Не е и просто градината, която вече е успешно отоплена и в по-хладните вечери отново е познатият ни от лятото оазис на спокойствие и спокоен джаз. И Гарфийлд все още ни прави компания понякога, макар есента да не е любимият му сезон. Има нещо в Aubergine...

aubergine image

Унесени във вече отоплената зимна градина, наслаждавайки се на музиката и на чийзкейка с бира и розмарин и сос от фъстъчено масло и хималайска сол (и подхождащата към него крафт бира, разбира се), размишлявайки върху тайната на това място, отговорът някак спонтанно и естествено се носи от съседната маса. На нея току-що са дошли нови гости и напрегнато водят разговор за работата си и трафика. Но малко след това, техният тон притихва и вече е спокоен и ритмичен, подражаващ на песента, изпълваща градината. Гостите на ресторанта неусетно обсъждат храна, напитки, ваканцията си или екскурзия в чужбина, кино, театър, изложби. Вече се чуват смях, шеги, усмивки трайно са на лицата на тези хора.

Може и да не съм прав, но за пръв път погледнах на това място не просто като ресторант. Aubergine премахва страничните дразнители и изостря сетивата ни. И бавно и внимателно подобряват своята формула, добавяйки по нещо (съчетаването на крафт бира и ястия), отнемайки друго (телевизорите например), така че мястото да се превърне в оазис, а вечерята - в преживяване.

И ние тръгваме усмихнати. Доволни сме, че за себе си намерихме отговора на това място. А така ли е за теб? Ще се радваме да разберем. До следващия път!

Фотография Антон Чалъков

Още от категорията

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Време за нещо зелено

"Днес някой седи на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво", Уорън Бъфет

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

От общината