Безследно изчезнали

Безследно изчезнали

Чудати животни от миналото

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие, но ако погледнем на него в ретроспекция ще видим колко интересни и малко странни животински видове сме изгубили. Дали поради човешката намеса (в много случаи е така) или вследствие на естествени процеси, тези чудати същества вече не са сред нас. Ето няколко интересни такива:

t-rex image

Тиранозавър Рекс
Изчезнал преди около 65 милиона години, Рекс е най-известният сред динозаврите с голямото си тяло и мънички предни крайници. Носи му се слава на най-големия земен хищник на всички времена, с над 13 м. дължина, 5 м. височина и маса, която е достигала до 7 тона. Това да не ти е в задния двор! Бил е двукопитен хищник с масивен череп, балансиран от дълга и тежка опашка и два големи и силни задни крайника. Негови вкаменелости са намерени в североамериканските скални образувания, датиращи от последните три милиона години от периода Креда, което е преди приблизително 68,5 до 65,5 милиона години.

tasmanian-tiger image

Тиласин
Още познат като Тасманийски тигър, изчезва през 1930. Доста комплексни създания са били. Имали са тигрова украса в долната част на гърба, голяма твърда опашка и торба на корема като на кенгуру и глава, размер и цялостна визия на куче. Предполага се, че е бил най-големият познат двуутробен хищник на модерното време. Изглеждат малко страшни, но всъщност са били дори леко срамежливи нощни животни. И много добри ловци. Фермерите се притеснявали за добитъка си и затова почнали да ги преследват и убиват. Населявали Австралия, Нова Гвинея и Тасмания, но още преди британското колонизиране изчезват от Австралия. От тогава, до 1930 можели да се видят само в Тасмания. До ден днешен съществува теория, че не са изчезнали, заради много сигнали, че са били забелязани на острова, макар и да няма категорично доказателство.

irish_elk image

Ирландски лос
Също познат като Гигантски елен, е най-големият елен, живял някога и е обитавал Евразия: от Ирландия, до езерото Байкал, по време на късния Плестоцен и ранния Холоцен. Най-късните останки от вида датират около 5700 г. пр.н.е. или преди около 7700 години. Ирландският елен е известен с огромните си размери - към 2,1 метра височина на раменете и по-специално с най-големите рога на животно от семейство еленови - 3,65 метра от край до край и тежащи към 40,8 кг. Не са ясни точните причини за изчезването му.

dodo-bird image

Додо
Всеизвестната птица изчезва към края на XVII век. Тя не е можела да лети и е обитавала остров Мавриций. Има роднинска връзка с гълъбите и е била висока към метър, хранила се е с плодове, а е гнездила на земята. Изчезва “благодарение“ на холандски ловци, които отиват на острова. Името на птицата е започнало да се използва и в различни фрази, като например “мъртъв като додо”. Били са рядко срещани, а през XVIII век някои учени са смятали, че дори не са съществували. Свидетелства за съществуването им обаче има в рисунки, картини и литература от XVII век.

cave-lion image

Пещерен лъв
Той е познат още като европейския или евразийския пещерен лъв и е бил един от най-големите лъвове съществували някога. През 1985 в Германия са открити останки на възрастен мъжки екземпляр, който е имал височина на раменете към 1,2 метра и дължина без опашката около 2,1 метра. Предполага се, че това е дори от по-дребните мъжки, което означава, че са били с 5-10% по-големи от днешните лъвове. Според учените пещерният лъв, е изчезнал преди 10 000 години, но има индикации, че може да се е срещал и само преди 2 000 години на Балканите.

Коментари

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Исус Христос-Суперзвeзда в София

Оригиналният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър за пръв път у нас догодина

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

Sofia Beats

Новият лейбъл стартира с парти на 22 ноември

Lacuna Coil

Италианската готик метъл група с два концерта в София

От общината