Мексикански дух

icon
Sofialive.bg

Не знаем дали обичаш авокадо, но ако не си фен, дай му един последен шанс с точно тази идея, за която ти разказваме в момента. Преди да те пренесем в кухнята на Grape Central, откъдето ни подшушнаха детайлите около апетитната рецепта, ще настроим сетивата ти на необходимата вълна.

Grape Central image

Авокадото - главният герой днес - е плод, който заема все по-важна роля в съвременната здравословна кухня. Той има високо съдържание на витамини А, С и Е, много протеини, а също и желязо, полезен е за сърцето и кръвоносните съдове, има антиоксинантно и пречистващо действие, има отношение към холестерола и още какво ли не. Авокадото идва чак от Централна Америка и е познато от над 8000 години на ацтеките и маите. На индианския език науатъл името му означава тестиси - погледни го и ще се досетиш защо. В Европа го донасят испанците през XVII век (¡Gracias, amigos!), а днес големи плантации има, освен в Мексико, в Индонезия, САЩ, Бразилия, Колумбия и Европа (в Испания и на Корсика).

Гуакамоле пък е вкусотия, позната от мексиканската кухня, която представлява разядка от пюрирано авокадо и разни добавки за пълна хармония. На езика на ацтеките се казва ahuacamolli (ahuacatl означава авокадо, а moli - сос). Традиционно се поднася с царевичен чипс (или така наречения тортиля чипс) - точно както ти го предлагаме и днес.

Grape Central image

За една порция от апетитното изкушение са ти необходими:
едно добре узряло авокадо
една четвърт домат
половин люта чушка
половин чаена лъжичка ситно нарязан червен лук
10-12 листенца пресен кориандър
една четвърт лайм и също толкова лимон
половин супена лъжица зехтин
сол и пипер на вкус

Grape Central image


Навиваш ръкавите, заставаш на мивката и измиваш всичко от списъка, което може да бъде измито. Разрязваш авокадото на две симетрични половини и ги завърташ в противоположни посоки, за да ги разделиш по-лесно. Когато елиминираш семката, намачкваш сърцевината с купа, като добавяш солта, пипера и половината от приготвеното количество лимон и лайм. Следващата стъпка е да обезоръжиш домата и чушката, като им махнеш семките, а после ги нарежеш на равни кубчета. Червеният лук трябва да се превърне в ситно нарязана купчинка и да се обърка с листата кориандър, зехтин и останалата част от лимона. И когато всичко дотук е минало по мед и масло, мяташ при авокадото първо доматите и лютата чушка, а след това лука и пресния кориандър. За финал остават само няколко капки зехтин и - разбира се - да бъде безпощадно изядено с вкусен тортиля чипс. Ако не ти се купува от готовия, предизвикай се с някоя лесна рецепта и сътвори още една домашна вкусотия.

Текст Деяна Узунова / Фотография Славея Йорданова

Носи шарени гащи и само геометрия й е в главата