Гмурни се на топло

Гмурни се на топло

Минерални бани под път и над път

За много хора зимата е сезон, който носи със себе си единствено студ и мраз. Денят е къс, а нощта твърде дълга и тъмна. Дебелото яке, шапката и ръкавиците са верни другари и вместо да се рееш леко усещаш тялото си някак тежко, а краката ти са потънали дълбоко в зимните обуща. Общо взето картинката не е от най-розовите. Но в главите ни се върти едно чудно предложение (от личен опит) как да се разведриш и да посгрееш синеещата си душа. Грабвай банските, защото ще те водим на басейн.

Точно така, минералните води са най-сладки през зимата, когато навън температурата е под нулата, а от небето се сипе сняг на парцали. Само си представи как се цамбурваш в горещия басейн и около теб се вият топли пари, които лека по лека замъгляват лошите мисли. Пълен релакс насред студа. Подбрали сме няколко дестинации, където да се отбиете с компанията, за да преоткриеш зимата.

bankya image

Банкя
Ако нямаш много свободно време да предприемаш далечни пътешествия, то минерални басейни има и съвсем близо до София - само на 17 километра. За онези, които не са се досетили, става дума за Банкя, където водата освен, че става за пиене благодарение на слабата си минерализация, притежава и чудни лечебни сили. Температурата й е около 36-37 градуса по Целзий, твърдостта й е ниска и липсва онзи неприятен мирис на развалени яйца. А лечебните й свойства са благоприятни за сърдечни заболявания и нервни разстройства, както и просто за релаксация след тежката работна седмица.

sapareva banya

Сапарева баня
Още едно местенце, което е сравнително близко до София и визитата на спа центровете там е неангажираща, т.е. можеш да отскочиш за едно бързо гмурване и да се прибереш за вечеря. Сапарева баня се намира в полите на Рила и гордо се перчи с гейзера си, който е единствен в Европа. Минералните води тук са със серен химически състав (съдържа сероводород) и притежават високи нива на желязо, манган и калций. Ние редовно се плицикаме в Сапарева баня и ни е най-гот, когато преди това сме се подвизавали на пистите в Боровец. 

velingrad1_800

Велинград
Меката на спа центровете. Велинград е най-известният балнеоложки курорт в България и се намира далеко от София в приказните Родопи. Затова най-добре е да си отделиш един уикенд, ако планираш да посетиш минералните бани в района. Хотели и къщи за гости има, така че няма да останеш без покрив над главата. Минералните извори са многобройни и разнообразни, като температурата на водата варира от 28 до 91 градуса по Целзий и лечебните й свойства са полезни както за здравето, така и за красотата.banya image

Баня
Отправяме поглед към друг ски курорт - Банско, а в близост до него се намира китното селце Баня, което се е сгушило между величествените Пирин и Рила. В района бликат множество минерални води, като температурата им е около 55 градуса по Целзий. Чудотворните сили са на лице и единственото, което ти остава, е да организираш един бърз трип с приятели. Ако не си фен на зимните спортове, не се притеснявай. В околията има достатъчно места за разходка (Добринище, Разлог), където да се докоснеш до българската история, а след това да разпуснеш в топлите води със студена бира в ръка.

varshec image

Вършец
На север от София пък в близост до Враца се е настанил симпатичният Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в страната. Хората са се отбивали още от древни времена, за да се насладят на чудотворните сили на минералните извори, а доказателство за това е наличието на стари руини от римски бани. Щом римляните са разпускали във Вършец значи мястото си заслужава. Температурата на водата варира между 36-38 градуса по Целзий и се препоръчва за лечение на заболявания на нервната, сърдечносъдовата система и опорно-двигателния апарат.

Списъкът е дълъг, но ние сме набелязали следващата дестинация и вече стягаме багажа, за да не губим излишно време. А ти приготви ли банските си?

Текст Мина Иванова

Коментари

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Анимирай празниците

Пет приказни рисувани филма за добро настроение

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

Тежки афтъри и китайски фон дьо тени

Софийските малки котета

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Ива Екимова

От момиче на късмета до жена с късмет и вдъхновяваща кариера

Каква година ни очаква под знака на Земното куче?

Година на растеж и хармония или продължение на хаоса от изминаващата година на Петела?

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

The Simpsons знаят бъдещето?

11 от най-точните им попадения

Нова година, нов Арт старт

Интересните нови имена във визуалното изкуство през 2018

От общината