С какво да напълниш хладилника

С какво да напълниш хладилника

Сезонни плодове и зеленчуци

Идването на топлите сезони носи изобилие от свежи плодове и зеленчуци в хранителните магазини, пазарите и градината ти. Това означава повече възможности за вкусни и полезни за сърцето храни, които да включиш в ежедневните си ястия. Ягоди, домати, пъпеши и други сезонни продукти са невероятно вкусни и помагат за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. За да се възползваш напълно от сезонната селекция от здравословни продукти, трябва да се концентрираш върху цвета.

strawberry image

Тъмнозелени листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и маруля са по-добър избор от светлозелени зеленчуци, които не са толкова богати на хранителни вещества. Жълти и оранжеви плодове и зеленчуци включват манго, праскови, тиква и моркови; червени - цвекло, ягоди, череши и вишни; синьо и лилаво - сливи и къпини. След лятото наблегни на есенна тиква и боровинки.

blueberrie image

Проучвания показват, че плодовете и зеленчуците съдържат различни класове фитонутриенти - природни компоненти в растенията, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Много от тях съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от атеросклероза, натрупване на мазнини, холестерол и други вещества по вътрешните стени на артериите. Препоръчва се прием от около 4.5 чаши на ден на плодове и зеленчуци за по-здравословен начин на живот.

pumpkins_600

Благодарение и на съвременния транспорт, може да намериш голям асортимент от пресни плодове и зеленчуци през цялата година, но допълнителните разходи за транспортиране на продуктите на дълги разстояния оказва влияние на цената. И докато това може да не е изгодно за твоя джоб, купуването на сезонни храни и такива отглеждани близо до теб е доста по-добър избор. Ако искаш да използваш замразени продукти - няма нищо лошо в това, даже доста често са и по-евтини. Въпреки това трябва да търсиш продукти с ниско съдържание на натрий, без добавена захар или с минимално количество. Гледай винаги да имаш плодове и зеленчуци в хладилника си.

Коментари

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Щастливеца Сан Стефано Плаза

Общото между Алеко Константинов, венецианския стил и вкусната храна

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Етюд-и-те на София x Sofialive

Категория: супер фотограф

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Щастливеца Сан Стефано Плаза

Общото между Алеко Константинов, венецианския стил и вкусната храна

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

Нов Adidas EQT - с мотиви от берлинското метро и още нещо

Маратонки, които вървят с пропуск за градския транспорт

ФИЛМИТЕ, КОИТО ОЧАКВАМЕ В НАЧАЛОТО НА 2018

Какво по-хубаво от кино през студените дни?

Зима в галерия Лоранъ

Тайните на една изложба, преди тя да бъде открита

От общината