С какво да напълниш хладилника

С какво да напълниш хладилника

Сезонни плодове и зеленчуци

Идването на топлите сезони носи изобилие от свежи плодове и зеленчуци в хранителните магазини, пазарите и градината ти. Това означава повече възможности за вкусни и полезни за сърцето храни, които да включиш в ежедневните си ястия. Ягоди, домати, пъпеши и други сезонни продукти са невероятно вкусни и помагат за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. За да се възползваш напълно от сезонната селекция от здравословни продукти, трябва да се концентрираш върху цвета.

strawberry image

Тъмнозелени листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и маруля са по-добър избор от светлозелени зеленчуци, които не са толкова богати на хранителни вещества. Жълти и оранжеви плодове и зеленчуци включват манго, праскови, тиква и моркови; червени - цвекло, ягоди, череши и вишни; синьо и лилаво - сливи и къпини. След лятото наблегни на есенна тиква и боровинки.

blueberrie image

Проучвания показват, че плодовете и зеленчуците съдържат различни класове фитонутриенти - природни компоненти в растенията, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Много от тях съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от атеросклероза, натрупване на мазнини, холестерол и други вещества по вътрешните стени на артериите. Препоръчва се прием от около 4.5 чаши на ден на плодове и зеленчуци за по-здравословен начин на живот.

pumpkins_600

Благодарение и на съвременния транспорт, може да намериш голям асортимент от пресни плодове и зеленчуци през цялата година, но допълнителните разходи за транспортиране на продуктите на дълги разстояния оказва влияние на цената. И докато това може да не е изгодно за твоя джоб, купуването на сезонни храни и такива отглеждани близо до теб е доста по-добър избор. Ако искаш да използваш замразени продукти - няма нищо лошо в това, даже доста често са и по-евтини. Въпреки това трябва да търсиш продукти с ниско съдържание на натрий, без добавена захар или с минимално количество. Гледай винаги да имаш плодове и зеленчуци в хладилника си.

Коментари

Още от категорията

Гранола бар

Приготви си сам - най-вкусно е

Abordage

Кофис, настолни игри и крафт бира за софийски пирати

Най-четени!

Гейм аф Тронс: Консумирай с мярка

Не ми играй по нервите, играй на тронове

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Дрехите ментета са по-малък проблем от хората, които ги носят

Една история за истинското, фалшивото и всичко по средата

Гергана и Светльо от Rakia Shop

Истинската ракия не се пие ледена и с шопска салата

Blog Spot: От Лорда до Милано с любовь

Не знае италиански, а вече е с единия си крак в Милано

The Blog Guide: Блогърите разказват

Двама блогъри за себе си и вдъхновението

Ама днеска се е родил, бе

И Азис е Васил, ама него поне го слушате

Интервю по монокини

Майката и дъщерята без горнище, а бащата стои и си пие бира... и не му пука

От общината