Байк и рън за Чепън

Байк и рън за Чепън

Тази събота спортуваме на открито

Състезанието за планинско колоездене и бягане идва за шести път в Чепън планина. Тази година еднo от най-обичаните, и да си кажем - чакани и от нас ежегодни състезания в близост до столицата, се провежда в Деня на земята - 22 април - и е основен акцент в богатата програма на община Драгоман за празника.

Неслучайно името на състезанието е “за Чепън”. От самото си начало спортният празник има за цел да запознае гостите на Драгоман с красотата и вдъхновяващите гледки на Чепън планина. Близостта до природата и откъсването от градската шумотевица и мръсотия са толкова достъпни - на по-малко от 40 километра от столицата. А усещането след така зареждащото спортуване на открито остава дълго, дълго време като батерия в теб.

Байк за Чепън image

Почетен гост в събота ще бъде големият български алпинист Боян Петров. Традиционният тур за запознаване с природните забележителности на района по случай Деня на Земята тази година е в две части: с опитни гидове на СДП “Балкани” - наблюдение на птици на Драгоманското блато, както и Ботанически фото-тур на Чепън планина, включващ наблюдение на спиращи дъха гледки от връх Петровски кръст и заснемане на редки видове растения. За децата пък сдружението организира изследователска работилничка на площада. Андрей Ралев от СДП “Балкани” ще разкаже повече за благотворителната акция “Достъпното блато”, целяща набиране на средства за възстановяване и изграждане на допълнителен участък на дървенения мост в Драгоманското блато.

Байк за Чепън image

На площада пред Общината ще бъде разположена атрактивна подвижна класна стая “Земно кълбо” по идея на РИОСВ, където децата и техните родители ще могат да научат повече за околната среда и как да я защитават, основните принципи на устойчивото развитие и предизвикателствата на глобализацията. Пред нея специалният гост на събитието Боян Петров - Съни ще говори за планината и нейната крехка екосистема.

Всички деца са поканени да се включат в традиционното детско велосъстезание на площада “Мини Байк и рън за Чепън” - бягане, колоездене, въжен парк на предизвикателствата и спортни игри с много награди, организирани от детска занималня "Аctive Summer". Още образователни игри, свързани с планетата Земя и климата, състезания и атракции са подготвили за децата от агенция "Маска". Родителите им пък ще могат да се включат в безплатна хоротека - първи стъпки в българските хора.

Байк за Чепън image

Байк и рън за Чепън се провежда от 2012, като основната цел е да популяризира целесъобразния и отговорен начин на живот в хармония с природата и да постави Драгоман на картата като любопитна туристическа дестинация, а велосипеда и бягането - като здравословни начини на придвижване. Участниците имат възможност да се включат в една от две дистанции: 40 км (голямо трасе) и 21.3 км (малко трасе). Научи повече в събитието във Facebook.

Регистрациите онлайн вече са затворени, а на място участието струва 50 лева. Разбира се, можеш да идеш просто като зрител и да се насладиш на красотата на Чепън планина - все пак събота ще е първият изцяло слънчев ден с хубаво време тази седмица.

Коментари

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Анимирай празниците

Пет приказни рисувани филма за добро настроение

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

Тежки афтъри и китайски фон дьо тени

Софийските малки котета

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Ива Екимова

От момиче на късмета до жена с късмет и вдъхновяваща кариера

Каква година ни очаква под знака на Земното куче?

Година на растеж и хармония или продължение на хаоса от изминаващата година на Петела?

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

The Simpsons знаят бъдещето?

11 от най-точните им попадения

Нова година, нов Арт старт

Интересните нови имена във визуалното изкуство през 2018

От общината