Инките ти говорят

icon
Sofialive.bg

Знаеш ли, че киноата е обявена за "супер храна" още от древните инки, които са я считали за свещена, подарък от боговете, и я наричали "майката на всички зърна", поради ред причини.  Хранителният състав на това чудно вариво е много по-добър в сравнение с основните зърнени култури - семената съдържат незаменими аминокиселини като лизин, големи количества калций, фосфор и желязо, както и витамини В и Е, но за сметка на това са изчистени от вредния глутен, от който всички съвременни последователи на здравословното хранене бягат като от дявол. Още един железен аргумент в полза на зърнената култура е и прекрасният вкус, който тя дарява на най-различни ястия, приготвени с нейно участие, така че не се колебай да експериментираш смело с различни продукти, след като дебютно пробваш този пилаф с пиле и зеленчуци.

kinoa image

Нужни са ти:
250 гр. киноа
250 гр. пилешки гърди
2 с.л. зехтин/ олио
1 глава кромид лук
2 моркова
2 чушки
1 тиквичка
2 ч.ч. зеленчуков бульон
1 стрък магданоз
сол
черен пипер

kinoa image

Приготвя се по следния начин:
Първо, в дълбок съд запържи нарязания на ситно лук в зехтин или олио. След това добави останалите зеленчуци, нарязани на кубчета и пържи на лек огън, докато омекнат. Добави киноата, заедно с предварително приготвения зеленчуков бульон, разбъркай и остави така да се вари на слаб огън около 15-20 минути. През това време нарежи пилешките гърди на дребни филенца, овкуси ги със сол и пипер и леко ги запържи в зехтин на тиган (ако разполагаш с грил още по-добре). Нали не забравяш да бъркаш киноата? Добре. След като се свари хубаво, остави сместа леко да поеме под капак. Добави пилешките филенца, разбъркай добре и сервирай топло, гарнирано с малко магданоз.

Текст Мартина Панайотова

В началото бадминтонът никак не й харесвал, но днес се готви за световното в Китай