Пълнена тиква с телешка кайма

Пълнена тиква с телешка кайма

Оранжева вкусотия за студеното време

Плашат ни с приближаващото студено време, карат ни да се запасяваме с консерви и да не излизаме навън. Е, зима е, нормално е да има (много) сняг... Ние пък ти предлагаме вкусна и лесна рецепта, с която ще преживееш и най-ледения ден. Хайде, действаме!

Какво ти е нужно:

тиква цигулка - 1бр не много голяма (~ 800г)
телешка кайма - 300 г
зехтин - 2 с.л.
лук - 50 г
чесън - 3-4 ск.
целина - 50 г
салвия - 1 с.л.
червени боровинки - 50 г
орехи, печени - 30-40 г
доматено пюре - 2 с.л.
магданоз - 1 вр.
седем подправки* - 1 ч.л.
кимион - 1/2 ч.л.
сол - на вкус
пармезан, настърган - 50 г


*Седем подправки е готова смес от подправки, която се ползва в арабския свят.
Изключително ароматна комбинация от седем различни подправки, но ако не ви се
намира под ръка от нея можете да използвате гарам масала, която е по-широко
разпространена.


Начин на работа:
Загрей фурната на 200С. Срежи тиквата на две сравнително равни части по дължина и я почисти от семките. Застели подходящ размер тава с алуминиево фолио и сипи две глътки вода в тавата. Постави тиквата със среза надолу в тавата и я прехвърли в загрятата фурна. Печи я така, докато омекне (около 40 минути). Докато тиквата се пече, започни да правиш плънката. Загрей широк тиган на котлона и сготви в него каймата с малко сол, докато стане на трохи. Издави я в купа и я остави настрана за момента. Нарежи лука, чесъна, целината, салвията и магданоза на ситно. Сложи 2 с.л. мазнина в тигана и задуши лука до златисто. Прибави чесъна и салвията и готви още около минута. Прибави целината и готви около 3-4 минути или докато не започне да омеква. Върни каймата в тигана и прибави боровинките, орехите, доматеното пюре и сухите подправки. Овкуси със сол и пипер. Готви плънката няколко минутки и спри котлона. Прибави магданоза и разбъркай. Обърни изпечената тиква със среза нагоре и я напълни с плънката. Поръси я с настърган пармезан и я върни във фурната за около 20 минути. Сервирай тиквата топла, поръсена със ситно нарязан магданоз за украса.

По рецепта на майсторите от Amuse Bouche

Коментари

Още от категорията

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Време за нещо зелено

"Днес някой седи на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво", Уорън Бъфет

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Зимни приказки

Изложба рисунки на Петя Константинова

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Аои Хасегава

Светлината е ключовият елемент в интериорния дизайн

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

От общината