Чеснови възелчета

icon
Sofialive.bg

Има неща, на които просто не можем, а и не искаме да устоим. Такъв пример са малките чеснови хлебчета, топящи се в устата. Рецептата е лесна, а можеш да зарадваш и цяла компания от приятели.

Какво ти е нужно
за тестото:
брашно - 300 г
мая, инстантна - 1 пак.
сол - 1 ч.л.
мед - 1 с.л.
зехтин - 1 с.л.
вода, хладка - 180 мл

за маслото:
чесън - 3-5 ск.
масло - 100 г
магданоз - 1/4 вр.
пармезан, настърган - 2 с.л.

Начин на работа:
Вземи голяма купа и сипи в нея брашното, солта и маята и разбъркай с вилица. Прибави меда, зехтина и хладката вода и разбъркай, докато се получи тесто. Покрий купата със стреч фолио и остави тестото за около 30 минути. След 30 минути извади тестото върху леко набрашнена повърхност и го омеси около 7-8 минутки, докато стане гладко.Застели голяма тава с хартия за печене.Оформи тестото на топка и я раздели на четири. Всяко парче оформи на топче, което раздели още на четири. От всяко парченце направи фитил, който вържи на хлабав възел. Постави го в подготвената тава. Остави по няколко пръста разстояние между хлебетата, за да не залепнат като се надуят. Направете всички хлебчета така. Покрий тавата със стреч фолио, като внимаваш да не го залепиш за тестото. Остави хлебчетата да втасат поне за 40 минути или докато не удвоят обема си.

Загрей фурната на 180С. Вземи малка касерола или тиган и стопи в него маслото. Запържи ситно нарязания чесън за по-малко от минутка, за да не изгори. Дръпни съда настрана от котлона. След като хлебчетата вече са се надули ги намажи обилно с чесновото масло с помощта на четка, като внимаваш да не взимаш от чесъна, а само от маслото. Прехвърли тавата във фурната и печи 15 минути. Прибави ситно нарязан магданоз към стопеното чесново масло и разбъркай.

След 15 минути извади хлебчетата от фурната и ги намажи още веднъж с маслото, като този път взимаш и от чесъна и магданоза с четката. Поръси хлебчетата с настърган пармезан. Върни хлебчетата във фурната и печи още 5 минути, докато станат златисти. Извади тавата от фурната, изчакай да се охладят за 5 минути и нападай. 

По рецепта на майсторите от Amuse Bouche

Пада си по дизайн и фотография, не би изневерил на стила си и никога няма да го видиш без очила