По ракиено време

По ракиено време

Хубавата ракия заслужава отлични мезета

Не е тайна, че ракията е най-благодатната силно алкохолна напитка за комбиниране с различни храни. Плодовото бренди позволява (и дори изисква) най-различни вариации за мезета - от плодове, през млечни продукти, до тежки меса. Зависи единствено от профила на напитката и личния вкус, разбира се. А кои са едни от най-подходящите мезета за истински квалитетни ракии? Допитахме се до най-добрите съветници - хората от Rakia Shop и екипа на Ракета Ракия Бар.

В приятен летен следобед седнахме на теферич на терасата на Ракета Ракия Бар, където нашите домакини ни бяха приготвили няколко изкусителни специалитета. Разбира се, след предварително уговаряне с Rakia Shop за ракиите, които ще присъстват на нашата дегустация. И ето ни - любопитни да проверим максимата, че хубавата ракия върви най-добре с отлични храна и компания.

Rakia Shop image

Rakia Shop отдавна правят специални дегустации и събития, за да развият ракиената култура и да запознаят публиката си с потенциала на ракиите. На тези събития напитките се сервират с мезета, с които най-вероятно никога не си предполагал, че могат да се комбинират. Все пак световната тенденция е именно в комбинирането на храни с напитки.

Следвайки съвета на Светльо и Гергана, първо си наливаме мъничко от вилямовата ракия (прави се от круша Уилямс) Nirvana от Сърбия. Чукваме се за наздраве, отпиваме глътка ракия и се наслаждаваме на продължителния послевкус, преди да отхапем от крекера с горгонзола. Небцето ни, приятно заето с мекия послевкус на крушовата напитка, приветства с овации вкуса на синьото сирене. Получи се феноменално, признаваме им го. Ето това е една комбинация, към която можем да прибягваме по-често през циганското лято на септември!

Правим лека почивка с чаша топла вода и приятни приказки, преди да посегнем към втората бутилка, от която ще дегустариме днес. За кайсиевите ракии, споделя Светльо, подходящо мезе е всичко зелено, както и някои сирена. Днес я комбинираме със свежи салати, овкусени с мек меден дресинг със сушени кайсии и фурми. Кайсиевата ракия на масата пък е произведена специално за Ракета Ракия Бар в Исперих. Отново имаме свеж аромат и мек вкус от плода, които наистина обогатяват великолепната салата и плодовата й компания. Замисляме се каква ли друга напитка може по такъв начин да допълни точно такава храна. Не се сещаме и отпиваме блажено още една лека глътка, докато слънцето приятно ни гали лицата през листата на дърветата на парка Заимов.

Rakia Shop image

Rosalza е много специфична ракия, защото е отлежала 5 години, а основата й е винен дестилат на карловски мискет. Шефът от кухнята ни носи великолепно мезе - крекер с гъши дроб. Нашите домакини ни разказват, че тази комбинация е родена в Брюксел по време на дегустация на вина и ракии. Богатият вкус и плътният аромат на ракията се съчетава отлично с мекия вкус и дъха на гъшия черен дроб. Да, тук нещата стават сериозни - по-тежък и плътен вкус и от напитката, и от съпътстващата я храна. Всъщност, отлична комбинация за превалящия следобед. Нима сме тук вече толкова време!

Вече е привечер, хората от квартала са извели кучетата си в парка, хлапетата вдигат приятна врява, а ние се насочваме към последното предложение на масата. 12-годишна сливова ракия Златна долина е класическа диджестивна напитка и отличен финал на днешната ни дегустация. Неслучайно в Сърбия я наричат конячка. Точно като френския си братовчед, е добре да се пие при температура около 20° (вариантът с предварително загрята чаша преди сервиране и тук работи в полза на напитката). Светльо и Гергана ни предупреждават, че падне ли температурата на съхранение под 10°, ракията се променя напълно и й трябват 2-3 дни престой при стайна температура, за да възвърне напълно качествата си. Дъбът е много добре изтеглен и при всяка глътка долавяме всички компоненти, които могат да се очакват при дълго отлежаване в дъбови бъчви - ванилия, кокос, карамел и шоколад имат дискретно присъствие в аромата на ракията. Интересното е, че плодът се е е запазил много добре в аромата, което е изключително рядко за 12-годишна напитка. А свежестта й, също нетипична за отлежала напитка, допълва комплексността на вкуса и преживяването. Тази вечер ни я сервират със свински врат с медено-горчицен дресинг. Гергана допълва, че за пушачите отлична комбинация на тази ракия би била с кафе и пура след вечеря. Истинска диджестивна наслада.

Това са само малка част от комбинациите, разкриващи огромния потенциал на ракията като софистицирана напитка. А екипът на Rakia Shop е готов да организира такива дегустации за всеки, който изразява интерес. И, замисли се - това би могло да бъде перфектен тийм билдинг или подарък-изненада за приятел или пък парти за гостуване на гости от чужбина. Най-хубавото е, че никак не е задължително да сте в заведение - такива дегустации могат лесно и удобно да се организират и у дома, на вилата или в офиса или ангажирано за целта пространство.

А горе някъде казахме "наслада". Да, това като че ли е най-точното описание на една ракиена дегустация, включваща толкова специални напитки и великолепни мезета, специално създадени за всяка от тях. На нас не ни се тръгва, но все пак трябва да подготвим този материал. Обаче ще се върнем при следващото ракиено събитие на Rakia Shop, а то е съвсем скоро. На 12 септември в Спутник ще бъде организиран следващият кръжок, като този път темата е "гроздови ракии". Там ще се състои и премиерата на ракия Single Barrel от специално селектирана от Rakia Shop бъчва. Поканихме ли те вече в събитието?

Текст Ивайло Александров/ Фотография Славея Йорданова

Коментари

Още от категорията

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Време за нещо зелено

"Днес някой седи на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво", Уорън Бъфет

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Исус Христос-Суперзвeзда в София

Оригиналният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър за пръв път у нас догодина

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

Sofia Beats

Новият лейбъл стартира с парти на 22 ноември

Lacuna Coil

Италианската готик метъл група с два концерта в София

От общината