Лимончело

Лимончело

Класически италиански дижестив, който идва след канелонето и никога преди кафето

Въпреки че е сравнително ново (първата записана рецепта е от 1900-а), лимончелото се забърква от векове в италианските манастири. Тогава го наричали „росоли", но впоследствие тайната рецепта на монахините била превърната в класическото жълто питие от южна Италия и по-специално от областите Соренто, Амалфи и Капри.
Официалната версия е, че синьора Мария Антония Фараче от о. Адзура едва се оправяла с изобилието от лимони и портокали в градината си и от чудо измислила въпросния ликьор. След войната племенникът й докопал рецептата и започнал да го продава в бара си, а през 1988-а у неговия син Масимо Канале проговорил бизнесменът и той регистрирал марката най-официално. Тук трябва да се вземе под внимание фактът, че за да влезе в регулацията на Европейския съюз, истинското лимончело се прави с лимони от Соренто, иначе не върви. Поради тази причина дижестивът се появява под различни имена - като лимончино например. Друга разновидност на напитката е Крема ди лимончело, която се прави с мляко, като е по-мека и сладка. Можеш да си я забъркаш и вкъщи по следния начин:

2 кг прясно мляко,
2 кг захар,
10 лимона (от тия, с хубавите месести кори),
1 л чист алкохол (от аптеката),
1 пакет ванилия.

Слагаме млякото на бавен огън и като започне леко да се затопля, добавяме захарта. Бъркаме усърдно (да не загори), докато се стопи напълно. Преди сместа да кипне, прибавяме ванилията, след което сваляме от печката и оставяме да изстине. Наливаме алкохола, в който цели 10 дни сме накиснали лимонените кори (ама наистина само корите, без грам от месестата част под тях). След това наливаме това произведение на изкуството в ретро бутилка - за повече автентичност, и го мятаме в хладилника.

Лимончелото винаги се пие изстудено, но никога с лед. Става и за заливка на сладолед или в коктейл. 
Айде, чин-чин!

Една от най-популярните марки лимончело - Di Capri, се продава в магазини Casa Vino

napitka-1_1386_01

В 
Casa Vino можем да намерим и Limoncino Bottega.

Фотография Васил Танев

Коментари

Още от категорията

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Време за нещо зелено

"Днес някой седи на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво", Уорън Бъфет

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Исус Христос-Суперзвeзда в София

Оригиналният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър за пръв път у нас догодина

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

Sofia Beats

Новият лейбъл стартира с парти на 22 ноември

Lacuna Coil

Италианската готик метъл група с два концерта в София

От общината