Hamachi-ni

icon
Sofialive.bg

0884 26 22 44; 0894 26 22 44; 
пн-нд 12:00 - 23:00;
www.hamachi.bg
www.facebook.com/pg/Hamachi.Restaurant

Тип кухня: японска.
Средно меню за двама: около 70 лв. (салата, основно, десерт, чаша вино).
Седящи места: 45 бр.
Има Wi-Fi. Няма дрескод. Плащане и с карта.

Японска традиция в съвременната европейска динамика

Съвсем наскоро едно от най-интересните и любими заведения в София, японският ресторант Hamachi слезе от Лозенец и се настани удобно на улица Г.С. Раковски 179, в отсечката между булевардите Левски и Патриарх Евтимий. Тоест, вече е в самото сърце на столицата. И понеже за хората от ресторанта всеки детайл е важен, добавиха японската дума за "две" към името си и сега вече се казва Hamachi-ni. А ресторантът се преоблече и с нов дизайн, съвсем подходящ за новата си локация.hamachi-ni1 image

Влизайки в Hamachi-ni, се озоваваш точно пред бара и витрината, зад които пък готвачите на заведението правят кулинарните си магии пред самите гости - така ставаш пряк свидетел на приготвянето на твоята поръчка. Вдясно пространството предлага няколко стилни маси, а в дъното се изправя тухлена стена с красиви фотографии, представящи традиционни японски носии и ритуали. Отляво пък е татами стаята - място с изрязани в пода ниши за седящи, така че да се доближиш максимално близо до японския начин на хранене, без да се налага да си седиш на глезените - нещо, което е несъмнено болезнено и почти невъзможно за европейците. Този тип стаи ти позволяват да се насладиш на островната кухня и специално поднасяне на чай по най-удобния за теб начин.

Целият интериор отлично съчетава традицията с модерния градски дух и е отличният декор за фюжън кухнята на заведението. В менюто ще откриеш изключително вкусни ястия като например корем от риба тон. Месото в порцията е с мраморизация, близка до телешкия антрекот, което означава, че мастните нишки при готвене се разтапят и допълнително обогатяват вкуса и аромата на храната. Сервира се с паста от авокадо и водорасли уакаме и са сред акцентите, които приемаме като задължителни в Hamachi-ni.

hamachi-ni image

Друго едновременно питателно, но леко и изкусително предложение е хапките с панировка гьоза - тесто, което се прави от оризово брашно. То е много леко и е подходящо за хора, които търсят безглутенови храни. Плънката им може да бъде от зеленчуци или телешка кайма с праз. Приготвят се на пара, без никаква мазнина, затова можеш да си позволиш спокойно и по-обилна порция.


А темпурата от лобстър е фантастична. Месото минава през лека панировка от оризово брашно и вода, без яйце, която стои силно охладена, а хапките се запържват за 10-15 секунди в оризово олио. Известно е, че то е с най-висока точка на кипене, което го прави и най-полезната мазнина за готвене. Панировката е лека и изключително фина, без да скрива вкуса на лобстъра или скаридите в нея, а напротив, дискретно го подчертава. Отлично изтъква вкуса на ястието и сакето със сос даши, с които се приготвят тигровите скариди в порцията скариди Сакамуши, които виждаш на долната снимка.Hamachi-ni image

И разбира се, важно е да споменем сушито. От Hamachi-ni с право се гордеят със суши менюто си. Рецептите са разработени с помощта на специалисти от японското посолство, а продуктите са най-добрите на пазара. Всъщност, за всичките си продукти от ресторанта разчитат на директни контакти с производители от екологични ферми със специално отношение към животните и зеленчуците, които отглеждат. Специален е и подходът на Hamachi-ni към винения лист, който включва над 100 етикета, внимателно селектирани от сомелиерите на заведението от някои от най-големите изложения в Европа. А специалист в ресторанта ще ти подскаже кое е най-доброто вино за храната, която си поръчал. И докато сме на тема напитки, в Hamachi-ni можеш да опиташ няколко вида чудесно японско уиски, което в последните години се наложи сред ценителите на напитката. А кафето се приготвя по специална японска технология с вакуум кана.

Hamachi-ni смени адреса си, за да бъде по-близо до динамиката на града и активните му жители. В ресторанта всеки детайл е важен - от набавянето на продуктите, през приготвянето на храната, до поднасянето й на клиента. А качеството на кухнята и специалното отношение към всеки гост на Hamachi-ni са без промяна и без компромис.

Текст Ивайло Александров/ Фотография Славея Йорданова

Японска традиция в съвременната европейска динамика