Abordage
Abordage Abordage Abordage

Abordage

Кофис, настолни игри и крафт бира за софийски пирати

Avast Ye! До всички морски вълци. До всички пирати, капери и корсари. До свободните мореплаватели, които плават под собствен флаг. До фрийленсъри, борд-геймъри, бар-атендъри и изобщо всички, които обичат да си прекарват добре. И за които атмосферата е важен фактор. Имаме билет за вас - билет за Abordage! Новото място за настолни игри, крафт бири, ароматни чайове, освежаващо кафе и безплатен интернет, за да си работиш там, вместо вкъщи до кафемашината и настолния компютър, отвори врати. Мястото е супер, екипажът му - страхотен, а от теб се иска присъствие, защото настроението и удоволствието са гарантирани.

abordage image

Клатушкайки се като стар морски вълк, отваряш вратата на ул. Веслец 22 и попадаш... на палуба на кораб. Толкова уютно и яко изглежда, че веднага искаш да го вземеш на Abordage. Оглеждаш се наоколо и по дървените маси виждаш групи пирати, които хвърлят зарове, редят карти и водят битки из хартиените полета на Carcassone, Starcraft, World of Warcraft, Catan... Време е да се включиш в игрите, но първо минаваш покрай бара (всъщност, истински корабен корпус) и прокарваш поглед сред богато заредените с бира хладилници. Дали ще е стаут или портър, лагер или вайс, белгийски блонд или британски ейл - има всичко. Дори и медовина. Взимаш напитката и се насочваш към втория етаж, за да разгледаш отвисоко новото ти завоевание. Дебела дървена мачта минава през двата етажа на Abordage, а бели памучни платна висят от тавана и създават атмосфера на автентична фентъзи страноприемница на палубата на пиратски кораб. С тази разлика, че тук е светло, чисто и безкрайно уютно. Да, Abordage е мястото, на което ще се връщаш често - и сам, и с компания.

abordage image

Преди малко повече от месец няколко фена на настолните игри отвориха врати на местенце, което взеха на абордаж с една единствена цел - да отворят клуб, където да споделят хобито си със себеподобни, но и да дадат пространство за свободни души, които работят по собствени проекти - да седнат, да извадят лаптопите си и да работят, над чаша ароматно кафе или страхотен чай. Познати в западния свят като coffice, такива пространства странно отсъстват от градския ни живот. А всъщност идеята е страхотна и много полезна - ако си фрийлансър и домашната среда не те предразполага да работиш ефективно - срещу 50 лева на месец в Abordage имаш запазено място по твой избор от 10:00 до 18:00, достъп до светкавичен интернет, удобни контакти и включени в абонамента вода и кафе. И след като отметнеш важните задачи, можеш заслужено да слезеш до бара на първия етаж и да се наградиш с някоя от страхотните крафт бири, с които Abordage разполага.

Като фенове на доброто пиво, абордажниците лично са тествали и одобрили всяка бира, която присъства в менюто им. Българските занаятчийски етикети си съжителстват отлично с избрани бутилки от Германия, Англия, Белгия, Холандия, Сърбия, Чехия, а наливното пиво идва от Пети океан. Все пак, пиратски бар е! Също така, освен задължителното кафе и производните му напитки за дневните часове, в Abordage можеш да намериш и богата гама от насипни чайове, доставени от Veda House. Сред билките и ароматите можеш да намериш черен чай с крем карамел, бял чай с тропически плодове, ябълки и канела, черен чай с пипер. Специалният чайник пък приготвя различните чайове на подходящата за всеки от тях температура.

abordage image

Главната гордост на Abordage е богатата колекция от настолни игри. Жанрово има всичко - тежки стратегии, състезателни игри, кооперативни заглавия, весели игри, които не изискват голямо задълбочаване или твърде много време. Сред заглавията ще намериш The Resistance: Avalon, Spyfall, Sheriff of Nottingham; тук са и парти игри като Dixit, Concept, Saboteur, Mysterium; феновете на Тери Пратчет могат да се потопят в Discworld, Guards! Guards!; има и редки и по-трудно откриваеми игри като Harry Potter, Starcraft, Warcraft. А най-якото е, че винаги можеш да разчиташ на екипа на Abordage да седнете заедно и да изиграете първата игра, за да навлезеш най-лесно и бързо в правилата й и да не четеш дълги обяснения. Входът е 5 лева на човек за цял ден, месечният абонамент все още е на промоционалните 20 лева, а специалното предложение ти позволява да си предплатиш 10 идвания, които ще ти струват 35 лева. Има и намаления на входа за ученици и студенти. Разбира се, можеш спокойно да минеш с приятели и просто да пиете бира в готина атмосфера и хубава музика, без да се ангажирате с игрите.

От Abordage предвиждат и специални събития, като миналата наскоро Средновековна събота, която включваше храни и напитки, приготвени по рецепти от Средновековието, тематична музика и игри с награди. Има представяния на книги, семинари, уъркшопи, тийм билдинги - пространството е добре оборудвано (има проектор и екран), свободно е за отдаване и може да се ползва за най-различни цели.

abordage image

И тъй като атмосферата е адски важна за такъв тип местенце, нека обърнем внимание и на интериора. Той е дело на самия екип на Abordage, с помощта на майстор-дърводелец и е така замислен и подреден, че да създава максимален уют на играещите, работещи и пиещи гости. В декора се преплитат дърво и плат, лампите са във формата на корабни фенери. Седалките на столовете имитират зебло на чували за пренос на кафе и зърно в трюма. В дъното под стълбата има истински хармониум - реставриран и акордиран и всеки, който познава инструмента и има желание, може да посвири на него - ей така, за удоволствие и атмосфера. Savvy?

Текст Ивайло Александров/ Фотография Славея Йорданова

Коментари

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Време за нещо зелено

"Днес някой седи на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво", Уорън Бъфет

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Исус Христос-Суперзвeзда в София

Оригиналният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър за пръв път у нас догодина

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

Sofia Beats

Новият лейбъл стартира с парти на 22 ноември

Lacuna Coil

Италианската готик метъл група с два концерта в София

От общината