резултати от:

Деликатесен
Деликатесен Деликатесен Деликатесен

Деликатесен

Месо, сирене, хляб и вино като от едно време

ул. Костенски водопад 45А (вход откъм Метличина поляна);
02 423 84 83;
пн-нд 08:00 - 20:00;
www.delicatessen.bg
www.facebook.com/delicatessen

В този магазин важат няколко изключително строги правила. Колбасите са от месо. Сиренето е от мляко. Виното е от малки изби с големи достойнства. Рецептите са стари, български и родни. Всичко е произведено от човешки ръце, с душа и сърце. Вкусно е като едно време при баба и дядо на село. Как се докарахме дотам, да изтъкваме, че в мезето има месо, е друг въпрос, с който днес няма да си разваляме настроението, защото Деликатесен е просто чудесен.

Тръгваме по рафтовете и историите започват да извират от всеки етикет, за да ни водят по приказни планински селца, през древни легенди и така до родната къща на най-усмихнатата Ани на света. В полите на Пирин майка й и татко й до ден днешен правят онези топузки, бабеци и неврокопски суджучета, с които тя е израснала, а днес с тях растат и тримата й синове. Разликата е, че семейство Керянови вече ги произвеждат и за удоволствие на широката публика, но все така държат лично да подбират месото в кланицата, да не го пускат по никакви поточни линии и да не му добавят нищо повече от шепа тайни подправки. А тези подробности ги знаем, защото Ани е половината от Деликатесен и това тук са си вкусотиите от нейното детство.

delikatesen-1_824

Сега се качваме още по-нависоко и си взимаме сирене от каракачанските овце и калоферските кози на двамата братя Сидер и Атила, които лете водят стадата си на паша в самото подножие на връх Вихрен. А пък ако някой ти каже, че пашата е суперважна за качествата на млякото, може да му вярваш напълно. Минаваме и през едно от най-старите селища в Родопите, Смилян, където са майсторите на мъжкото сирене - пикантно, твърдо и жълто. После се завъртаме и в околностите на Харманли, защото там един българин и една испанка варят сладко от зелени орехчета с мушнати в сърцевината им портокалови корички, точно както, оказало се, го умеела и бабата на Силви (която е втората половинка от Деликатесен). Въобще на вкусовите ти рецептори им се предлагат толкова вселени за откриване, че не можем да ти опишем.  

delikatesen-7_868

За вината - съвсем не ни питай. Дегустация им е майката. Както вече се досещаш, и в тази категория ти предстоят близки срещи с изчезващи и/или традиционни нашенски сортове - гъмза, тамянка, рубин. Избите, от които Ани и Силви зареждат, са все от типа бутикови, продукцията им е лимитирана и откриваема единствено по разни местенца за посветени, но за сметка на това е отлично позната на журитата на международни сомелиерски конкурси. Питай за купажа от мавруд и рубин Monogram на Вила Юстина и слушай истории за български дъбови бъчви и златни медали.

Усещаме, че сега ще ни искаш съвет откъде по-точно да се почнеш. Веднага ти казваме, защото и ние от това се поинтересувахме. За обяд например поискай да ти мушнат стотина грама топузка и малко сушени домати в квасен хляб с маслини от Ананда и си вземи Midalidare Merlot & Cabernet Franc. Ако за вечеря те чакат гладни разбойници - мисли си за свински суджук, препечен на скара, бърза импровизация за гарнитура и бял хляб на каменна пещ.

delikatesen-6_895

Ако обаче ще палиш свещите за любовна среща, планът е: първокласен пастет от патешки дроб от Volex, село Милево, Пловдивско; гауда или козе сирене от мандра Кондов в Троянския балкан, бурканче маринован артишок от Danimond, село Жижево, Благоевградско; и, да, как без квасен хляб. Отваряте си бутилка розе Sense of Tears от изба Maryan, вдъхновено от легендата за Кера Тамара, красивата дъщеря на цар Иван Александър, която султан Мурад I пожелал. И нататък няма да ви се месим.

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Подобни

SKIM

SKIM

Толкова много красота от ръцете на артисти на едно място...

повече информация
Това място

Това място

Пространство за ценители на стилния начин на живот

повече информация
Modeteka

Modeteka

Първата библиотека за дрехи в България решава всичките ти модни проблеми

повече информация
Nea

Nea

Цветята наистина могат да говорят

повече информация
Kafe Mania

Kafe Mania

Бутиково кафе преживяване

повече информация
Време и Вино

Време и Вино

Мястото в оживения град, където времето спира, за да се насладиш докрай на чаша вино

повече информация

От общината