Къде се правят най-скъпите чанти на света

Къде се правят най-скъпите чанти на света

С внимание към детайла, от Убрике

Louis Vuitton, Gucci, Hermes, Chanel, Chloe, Loewe, Carolina Herrera – все известни с качеството си марки. Кое ги обединява? Не, не е само високата цена. Малко известно е, че кожените им изделия всъщност се произвеждат в едно досега непознато място в южна Испания на име Убрике. 

До Убрике най-лесно се стига с кола. Пътищата са покрити с дупки и изпълнени със завои; автобуси има, но са нередовни; няма летище, нито гара. Обаче пък е доста живописно – намира се в долина, обградена с високи планини. Но нещото, което го отличава от всяко едно средностатистическо село в покрайнините на някой град е автентичната занаятчийска работа с кожа, запазила се векове наред и предавана от поколение на поколение.

istock459278097_1257

Именно там се корени и причината световните марки да се доверяват на местните занаятчии за направата на кожени чанти и портмонета с изключително високо качество. А те всъщност не го признават, за да не бъдат произведенията им фалшифицирани и продавани на масовия пазар, но се знае, макар и предавано от уста на уста, въпреки множеството договори за конфиденциалност, изисквани от големите компании и подписвани от всеки един от работниците. 

Историята на Убрике и кожените изделия започва преди повече от два века. Тогава всичко се е въртяло около ощавената кожа. А в момента се е разраснало дотолкова, че е станало емблематично за Испания със своето производство. Производство, разпространено не само в цялата страна, а и по целия свят. Специфичните техники се предават от поколение на поколение и това ги прави уникални.

„Тази техника може да се предаде само от баща на син, тъй като е много специализирана. Сякаш го носят в кръвта си,“ споделя един от занаятчиите на BBC.„Цялата концепция на занаятчийството умира. Хубавото на Убрике е, че не става дума за една улица или няколко къщи, а за цяло село."

Тъжното обаче е, че тази индустрия умира и става все по-трудно да се намерят майстори на кожата. Причината е, че големите производители все по-често предпочитат по-масово производство и евтина работна ръка, за да бъде производството възможно най-евтино и печалбите да са огромни.

За да запазят занаята си, местните жители и производители искат на етикетите на направеното от тях да бъде изписано Произведено в Убрике. Това би разчупило вълната от произведени в Китай или някоя друга азиатска страна стоки, които са и с по-ниско качество. А, и не на последно място би популяризирало селцето: така местните жители няма да бъдат принудени да търсят друго препитание поради нарастващите нива на безработица.

Всяка една чанта или портмоне, произведени в Убрике, се правят ръчно, с внимание към детайла. И с голяма доза отдаденост. А хубавото е, че всеки продукт е различен и уникален по свой собствен начин. Така всеки получава един уникат с отпечатък от някой местен майстор на кожите.

Автор: Мина Георгиева

Още от категорията

В крак с времето

Интериорният дизайн е с едни гърди напред

Абсурдизмите в българската мода, които е време да забравим

Виждаме ги всеки ден, но това не ни пречи да ги мразим

Анди

Мечтае за вътрешна хармония и се е запътил към един по-щастлив етап от живота си

От общината