Бяло на черно

Бяло на черно

Тази Коледа дизайнерите на Иван Асен 22 ще бъдат крайни

Младите български дизайнери, чиито планове, шевове и особено кройки обичаме да държим под око, се събират два пъти в годината на адрес „Цар Иван Асен II" 22 и ние винаги ги чакаме с особено нетърпение и предчувствие за малък празник. Поредната тема за размисъл и мода, зададена им от сивия кардинал Нели Митева, като за финал на 2013-а, е Asphalt Snow - или ин-овете и ян-овете на нашето време във всички реалности, в които се губим и намираме паралелно. Бетонът и гората, нуждата от технологии и нуждата да избягаме от тях, смъртта и прераждането, интелектът и емоциите, светът на децата и реалността на големите. Чисто като сняг, мръсно като асфалт. И каквото още сам си разчетеш между редовете.

milena_nacheva_1198
Модел на Милена Начева, фотография Васил Германов

Списъкът на „резидентите", които са минали през доста концептуални изпитания, най-вероятно ти е повече от добре познат, защото ние всеки път го изписваме с нескрито удоволствие, както ще направим и сега (виж най-долу). Сигурни сме също, че от новите им дрехи ще ни преследва усещане за апокалипсис и пълен рестарт, за останалото получихме някои жокери. Материите ще идват от различни светове (на високите технологии и ръчно тъканите), вълна ще си играе с дантела, платове ще имитират разтопена лава, аксесоарите ще доминират, вместо да допълват, строгото ще бъде женствено, а мъжките силуети... са голямата изненада на Asphalt Snow, защото за първи път (най-после!) в селекцията влизат и модели мъжка мода.

evgeni_petkov_1198
Модел на Евгени Петков, фотография Ивомир Пешев

Избрани са от колекцията на Евгени Петков, с която той се класира на финала на Mittelmoda Fashion Award, а също и в конкурса на Иван Асен 22 за нови имена. В категорията на съвсем младите открития попадат още Милена Начева, Ива Григорова и Михала Михайлова (аксесоари), а в графата гост-дизайнери са вписани две наистина впечатляващи лица от мюнхенската сцена - Ванеса Морин и Мириам Шааф, чието палто там горе (на първата снимка) никой да не го пипа, ако обичате, за нас е.

vanessa_morin_1339
Модел на Ванеса Морин, фотография Katarina Sopcic

В програмата на Asphalt Snow фигурират и два специални дизайнерски уикенда, на първия от които, още тази събота (14 декември), би могъл да си вземеш „революционно бельо" от авангардната колекция на Вили Прагер. Няма грешка, човекът е същият, от когото могат да се очакват по-скоро пърформанси, отколкото мода. Ние всъщност не сме напълно сигурни дали неговата Египетска пролет (провокирана от кървавите демонстрации в Кайро и разработена съвместно с дизайнера Цветалина Атанасова) не е пърформанс, скрит в сутиен. Повече по този въпрос може да прочетеш тук.

Вторият уикенд е комбиниран с „night shopping", което значи, че на 21 декември (известен и като последната събота преди Коледа) работното време на Иван Асен 22 ще бъде удължено до 22:00, а на преден план излиза Prototype 23. Зад това име стоят Антония Райчева и Станислава Димитрова, а стратегическата цел, около която са се обединили, е да работят със и за българската шивашка индустрия. Тоест, запознай се с първата у нас творческа агенция, специализирана в дизайн, анализ и комуникация в сферата на модата. 

prototype23_1198
Модел на Prototype 23, фотография Васил Германов

Asphalt Snow се открива довечера (12 декември) от 19:00
и ще остане в шоурума на Иван Асен 22 до 23 декември.

С участието на:

Игор Илийовски, Георги Флоров, Росица Мршич, Инна Габровска, Диляна Иванова, Динка Якимова-Касабова, Славина Петрова, Юлияна Янъкова, YOD, nelmit, Ham & Eggs, tochka, VЯRA, minty, Jar & Jam, Friction Code, Prototype 23, Калина Чанкова, Виктор Павлов, Милена Начева, Ива Григорова, Таня Хаджиева, Евгени Петков, Михала Михайлова,
Мириам Шааф и Ванеса Морин

През седмицата може да ги посетиш от 16:00 до 20:00,
за графика на дизайнерските уикенди виж тук

Текст Стела Вълкова / Фотография Maret Loopalu (снимката най-горе)

 

Коментари

Какво друго от Стилът

В крак с времето

Интериорният дизайн е с едни гърди напред

Ръка за ръка с тенденцията "втора ръка“

Или масовата експанзия на thrift културата, която най-после завладя и България

Случаен минувач: Somersby Edition

Хората на София за градския стил през лятото

От общината