Къде да отидеш, ако си се запътил към Черноморието

Къде да отидеш, ако си се запътил към Черноморието

Не е задължително да се въртиш по гръб на плажа, ако искаш да отидеш до морето

Българското Черноморие е любима дестинация на много българи и чужденци, които ежегодно го избират като локация за своята лятна почивка. Освен хубавите си плажове, обаче, по крайбрежието има и много малко познати места, които си заслужават да бъдат посетени. За да можеш да разнообразиш тазгодишното си скучно въртене по гръб и по корем като пърленка на плажа, ние се погрижихме да ти предоставим онези 5 места на Черноморието, които задължително да посетиш. 

Островът Света Анастасия

2_1169

Островът Света Анастасия се намира в област Бургас и е единственият обитаем остров на българкса територия. До него можете да стигнете с корабче, а ако сте големи авантюристи - плуването до него също е вариант. По външен облик островът би могъл да бъде определен като българската версия на Shutter Island , а от историческа гледна точка - като Алкатраз. Бил е затвор два пъти, нападан е от пирати и е опожаряван. Гарантираме ви, че дори в момента да няма опасност да бъдете нападнати от български еквиваленти на Джак Спароу, ще се почувствате като участник във филм. А ако искате да се докоснете до историята на този мистичен остров дори и на подсъзнателно ниво - можете да пренощувате в автентичните манастирски килии.

Фарът на нос Шабла

3_1024_74

Най-старият фар в България се намира на на нос Шабла. Открит е официално през 1856 година и вмомента попада във военна зона. Въпреки това, има дни в които той може да бъде посещаван свободно, а те са обозначени на сайта на община Шабла. Фарът е бил важно съоръжение, за което свидетелства вградения в него монограм на султан Абдул Меджит, както и това, че фарът е в два цвята - бял и червен. Вдясно от самия фар има изградени пейки с гледка към Черно море, където можете да седнете и да се насладите на красотата, струяща като светлина от фара, извисяващ се над морето. А относно тенът ви- не се притеснявайте, на пейка също можете да почернеете.

Тюленово

4_1240

Тюленово е едно от най-вълшебните места на българското Черноморие и също се намира в близост до Шабла. Името на това място идва от разказите за това, че между красивите скали на Тюленово, някога са живеели колонии от средиземноморски тюлени от вида монах. Днес за съжаление тюлени няма, но с малко повече въображение бихте могли да си представите как те са някъде между скалните образувания на местността. А ако това ви се струва прекалено налудничаво, насладете се на това, което в действителност се открива пред очите ви - скали,вълни и гларуси.

Бегликташ

5_950

Наричано още "Свещеният храм на траките", това място гарантирано ще ви остави без думи и ще ви плени с мистичната си красота. Бегликташ се намира на 5 километра от Приморско и е открито едва през 2003. Заема централно положение в местността и е в близост до морето, което говори за водещото значение на мястото като свещен храм на траките. Камъните в Бегликташ се смята, че са служели като древна обсерватория, за чиито начин а функциониране обаче не могат да се дадат сигурни сведения. Скалните образувания ще затаят дъха ви и ще ви накарат да се почувствате като Индиана Джоунс. Пример за това е преминаването през две отвесни скали, наричани - "Царството на Хадес", между които се е считало, че ако успееш да преминеш си праведен и душевно чист.

Чудните скали

6_1000

Този природен феномен се намира в област Варна и представлява масив от невероятно красиви скални образувания с форма на игла, наподобяващи кули на замък. Величествената гледка, която се открива на това невероятно място е комбинация от вода,скали и растителност. А отражението на скалите върху водната повърхност, ще ви накара да загубите представа за времето и да се слеете с природната красота.

Автор: Лиляна Гелев

Коментари

Какво друго от Стилът

В крак с времето

Интериорният дизайн е с едни гърди напред

Случаен минувач: Somersby Edition

Хората на София за градския стил през лятото

От общината