От бивша фабрика - място за идеи и креативност

icon
Sofialive.bg

В София има едва няколко co-working пространства. Има и няколко полуапокрифни местенца, в които се събират креативни личности и извайват своите идеи. Но отсъства голямо, светло и модерно място, където да можеш да работиш, да твориш и да се срещаш със съмишленици - познати и непознати. И точно тук се включват хората от дигиталната агенция Athlon - майсторите на технологичните иновации.incubator image

На мястото на бившия тютюнев завод в София на ул. 20-и април 13, съвсем близо до Руски паметник, ще се простира инкубатор за иновации и креативност, разположен на цели 800кв.м. В момента тече активен ремонт, а когато бъде завършен, в пространството ще има високотехнологични зали за практическа работа, център за обучения, лаборатория за роботика за деца, зали за аудио-визуални решения, пространства за уъркшопи, зони за свободно общуване, обмен на идеи и срещи. А планът на Athlon е да отворят врати през юни догодина.

В залите ще могат да се създават прототипи на цели завършени продукти - от софтуер и електроника до дървен корпус или метална кутия. Такива пространства ще бъдат например Еlectronics lab (зала за електроника), Software Engineering lab - лабораторията за софтуер, в която ще се търсят софтуерни решения от всякакъв характер, включително и от по-малки екипи, които имат идеи, но не разполагат с големи ресурси. Open Device lab/ Testing lab или Пространството за работа с устройства по същината си ще предлага различни устройства, които могат да се споделят от различни екипи. То ще бъде оборудвано от Аthlon и технологични компании и ще бъде със свободен достъп за тестване и работа с устройствата. Интересен елемент е и т.нар. Sound Engineering lab - за интересуващите се от музикално инженерство и създаването на нови музикални инструменти.

incubator image

Makerspace или Работилницата ще бъде мястото, в което се предвижда обзавеждане с хардуерно оборудване за физическа работа: лазерни машини за рязане на метал, 3D принтери и други технологични иновации, които посетителите на инкубатора ще могат да ползват за целите на работата си. Robotics training centre или залата за обучение по роботика ще бъде най-атрактивното място за най-малките. Центърът ще разполага с висококачествено оборудване, а обученията, които ще се правят в него ще са систематизирани специално за деца. Предвиждат се и подобни обучения за възрастни.

Инкубаторът за иновации и креативност ще разполага още със зали за обучения, заседателни зали, свободни зони за отдих и почивка и атрактивна кафетерия, разположена на покрива на сградата, която ще разкрива градска панорама.

Колкото до темите, по които може да се търсят решения в инкубатора - те са наистина разнообразни: от IoT (Internet of Things), Embedded devices и роботиката, през музиката и озвучаването, различните аудио-визуални решения, дизайнът, фотографията, медицината, до различните видове изкуства.


incubator image

"Създавайки тази своеобразна екосистема в центъра на София, ние искаме да постигнем няколко важни цели, сред които - да дадем път на младите предприемачи и малките екипи; да образоваме и помогнем на следващото поколение инженери, дизайнери, изобретатели и други специалисти да осъществят идеите си; да събираме съмишленици, готови да работят за общи цели. Наблягаме и на споделените разходи и инвестиции за развитие, които оптимизират финансите", коментира съоснователят на Athlon Михайло Николич.

Нощен клуб с жива музика