Да надстрояват ли стара сграда в София?

icon
Sofialive.bg

Почти между другото щеше да мине едно предложение за надстрояване на сградата на бившото иранско посолство на бул. Васил Левски (до спортното министерство). Красивата стара сграда е собственост на държавната фирма Агенция за дипломатически имоти в страната (АДИС) и през февруари е изпратено заявление до направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община, с което се иска разрешение за надстрояване на сградата с още шест етажа над настоящите два.

стара сграда софия image

Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "местно значение". Имотът попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата. По тази причина направление "Архитектура и градоустройство" обяви, че ще се допита до мнението на софиянци за бъдещето на сградата.

проект застрояване image
Проектът за преустройство

От направление "Архитектура и градоустройство" се допитват до мнението на софиянци за бъдещето на сградата. Поставеният срок за изпращане на позиции и мнения по въпроса е 31 март, тоест той изтича само след два дни. Ако наистина те вълнува как изглежда архитектурното наследство на София и имаш мнение и позиция, можеш да пишеш на arch.zdravkov@sofia-agk.com и да разгледаш подробно информацията в сайта на направление "Архитектура и градоустройство". Този път Общината пита и гласът ти има значение.

Бистро