Седмичен афиш / Книги

Туве Янсон

И вълшебствата на Муминския свят

Понякога чета на малки деца и тогава избирам историите за зимната клада и вълците на кучето Хленч
из писмо на Т. Янсон, 1957

Безспорен факт е, че шведскоезичната литература за деца се разделя на две царства:

царството на Астрид Линдгрен с Пипи, Роня, Карлсон, Емил от Льонeберя, братята с Лъвски сърца, Мио и на Туве Янсон с фантастичните й истории за муминтролове, невидими деца, омагьосани зими, Тоо-тики и други мистериозни неща, които някога си чел със зяпнала уста и дори си сънувал в дългите зимни нощи. Всичко останало между тях е подробност.

Благодарение на шведската литературоведка Буел Вестин и на издателство Жанет 45 вече можеш да държиш в ръцете си най-прочутата биография на изумително талантливата финландска шведскоезична авторка. Думи, образи, живот излиза по повод 100-годишнината от рождението на вълшебницата и освен че е много увлекателна като наратив, книгата е красива. Пълна е не само с истории от личния живот и творческата биография на Туве Янсон, откъси от дневници и писма, които ще прочетеш за първи път, но и с десетки снимки, карикатури, шаржове и рисунки, излезли от личния архив на писателката, която рисува точно толкова добре, колкото умее да пише.

tuve_qnson_1024

Питал ли си се как в главата на една млада писателка могат да се родят и да заживеят свой уникален живот толкова странни създания като троловете? Разглеждал ли си с часове приказните илюстрации, направени от нея в книгите й за Муминтрол, Невидимото дете и тролчето, което излезе навън в студа? А подозирал ли си с цената на какво са стигнали до теб гениалните й книги, обикнати веднага от децата по целия свят? Знаел ли си за многобройните цензури, през които вълшебните й герои са минавали, промушвали са се и пак, на магия, са стигали до теб?

Едва ли ще се учудиш, ако разбереш, че Туве Янсон е била дарена не само с разнообразни изобразителни таланти, но и с нечовешка енергия - общо творбите й (от рисунките, които имат публична премиера през далечната 1928, до последната книга, сборникът с разкази Съобщение, 1998) включват не само разкази и романи, но и немалко пиеси, оперни либрета, стихотворения, песни, комикси, карикатури, илюстрации, корици на книги, рисувани картички, портрети, пейзажи, натюрморти, стенописи, олтарни картини, декоративна живопис, стъклописи, афиши, реклами и още... Сюблимният й талант да пише и рисува в широка гама от медии и жанрове изумява не по-малко, отколкото респектира чудовищната й работоспособност, която тя запазва до последния си дъх. Умира на 87, през 2001.

Няма да ти отнемаме от радостта сам да поемеш разходката през лабораторията на Муминския свят. Но сме длъжни да те предупредим, че тази изискана и много четивна книга крие неподозирани тайни за живота и творчеството на Янсон. И представа си нямаш през какви безумни цензури в средата на миналия век е трябвало да минат нейните герои. Тези неща опирали както до откровено изнудване от издателите, така и до грубо нарушаване на авторски права - това се отнася най-вече до книгите й за муминтроловете. В немското издание например троловете изведнъж стават набожни и четат молитви преди лягане, а що се отнася до датчаните, те минали всякакви граници, за да напише Янсон следните гневни думи: „Чувствам се като майката от Библията, която предпочита да се откаже от детето си, вместо да го види разрязано на две”.

tove_1969_1407

Повече за опърничавия характер, потайността и отшелническия дух на Туве Янсон ще разбереш от тази удивителна биография, написана с много нежност, отговорност към фактите и респект. Но за нейния истински свят ще научиш повече, ако пак прочетеш някои от любимите творби на детството си. И без това от време на време се чувстваш като тролчето, което излезе навън в студа.

Текст Патриция Николова / Фотография и рисунки: архив на издателство Жанет 45

реклама

Градски тип

ФИЛМИТЕ
Последно гледах
"The OA" на Netflix. Хич не го разбрах, но за сметка на това в опитите си да намеря обяснения в Интернет, се натъкнах на супер яки теории. Например, учените от CERN танцуват танца на разрухата на Шива, опитват се да овладеят тъмната енергия на Сатаната и правили човешко жертвоприношение в името на Колайдера. ▲
Най-големият актьор за мен е
Арнолд Шварценегер.
Харесвам режисьори като
Ридли Скот, Дейвид Финчър и Тери Джоунс. Може би и малко Уес Андерсън, ей така за цвят и фасон.
Няма по-глупав филм от
Всички страхове с Бен Афлек.
Много се смях на
Аве Цезаре!
Планирам да видя
La La Land.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
шумотвица с китари докато работя, подкасти докато пътувам, или готвя.
Никога няма да ми омръзнат
Nine Inch Nails.
Любимият ми изпълнител
е Дейвид Боуи.
Най-добрите концерти, на които бях през 2016, са
два - на Омар Сюлейман и Life of Agony.
В София искам да дойдат
King’s X.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е
Are your lights on? → 100-те най-полезни страници за последните 5 години. В по-общ план История на музиката в картинки.
Сега чета
Managing your project portfolio и За ползата от алкохолизма на Булгаков.
Много ми говорят
за Мураками, ама малко ми е скучен.
Най-добре пише
Урсула Ле Гуин.

СРЕЩИТЕ
Най-яката конференция, на която съм бил, е
Resonate в Белград - технологии, експерименти и изкуство във всичките му разбираеми и неразбираеми форми.
Събитието, което не бива да изпускаш през 2017 е
React Europe в Париж. React е технология, която накара много от програмистите да излязат от утъпканите пътеки и вдъхнови много други проекти с алтернативния си подход. Ако под някаква форма се занимаваш с уеб, или мобилни приложения - това е задължителна конференция.
IT-тата в София се събират
все повече и повече на мийтъпи в CowOrKing, или на бири във Vitamin B.

Текст Белослава Димитрова / Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени