Седмичен афиш / Книги

Туве Янсон

И вълшебствата на Муминския свят

Понякога чета на малки деца и тогава избирам историите за зимната клада и вълците на кучето Хленч
из писмо на Т. Янсон, 1957

Безспорен факт е, че шведскоезичната литература за деца се разделя на две царства:

царството на Астрид Линдгрен с Пипи, Роня, Карлсон, Емил от Льонeберя, братята с Лъвски сърца, Мио и на Туве Янсон с фантастичните й истории за муминтролове, невидими деца, омагьосани зими, Тоо-тики и други мистериозни неща, които някога си чел със зяпнала уста и дори си сънувал в дългите зимни нощи. Всичко останало между тях е подробност.

Благодарение на шведската литературоведка Буел Вестин и на издателство Жанет 45 вече можеш да държиш в ръцете си най-прочутата биография на изумително талантливата финландска шведскоезична авторка. Думи, образи, живот излиза по повод 100-годишнината от рождението на вълшебницата и освен че е много увлекателна като наратив, книгата е красива. Пълна е не само с истории от личния живот и творческата биография на Туве Янсон, откъси от дневници и писма, които ще прочетеш за първи път, но и с десетки снимки, карикатури, шаржове и рисунки, излезли от личния архив на писателката, която рисува точно толкова добре, колкото умее да пише.

tuve_qnson_1024

Питал ли си се как в главата на една млада писателка могат да се родят и да заживеят свой уникален живот толкова странни създания като троловете? Разглеждал ли си с часове приказните илюстрации, направени от нея в книгите й за Муминтрол, Невидимото дете и тролчето, което излезе навън в студа? А подозирал ли си с цената на какво са стигнали до теб гениалните й книги, обикнати веднага от децата по целия свят? Знаел ли си за многобройните цензури, през които вълшебните й герои са минавали, промушвали са се и пак, на магия, са стигали до теб?

Едва ли ще се учудиш, ако разбереш, че Туве Янсон е била дарена не само с разнообразни изобразителни таланти, но и с нечовешка енергия - общо творбите й (от рисунките, които имат публична премиера през далечната 1928, до последната книга, сборникът с разкази Съобщение, 1998) включват не само разкази и романи, но и немалко пиеси, оперни либрета, стихотворения, песни, комикси, карикатури, илюстрации, корици на книги, рисувани картички, портрети, пейзажи, натюрморти, стенописи, олтарни картини, декоративна живопис, стъклописи, афиши, реклами и още... Сюблимният й талант да пише и рисува в широка гама от медии и жанрове изумява не по-малко, отколкото респектира чудовищната й работоспособност, която тя запазва до последния си дъх. Умира на 87, през 2001.

Няма да ти отнемаме от радостта сам да поемеш разходката през лабораторията на Муминския свят. Но сме длъжни да те предупредим, че тази изискана и много четивна книга крие неподозирани тайни за живота и творчеството на Янсон. И представа си нямаш през какви безумни цензури в средата на миналия век е трябвало да минат нейните герои. Тези неща опирали както до откровено изнудване от издателите, така и до грубо нарушаване на авторски права - това се отнася най-вече до книгите й за муминтроловете. В немското издание например троловете изведнъж стават набожни и четат молитви преди лягане, а що се отнася до датчаните, те минали всякакви граници, за да напише Янсон следните гневни думи: „Чувствам се като майката от Библията, която предпочита да се откаже от детето си, вместо да го види разрязано на две”.

tove_1969_1407

Повече за опърничавия характер, потайността и отшелническия дух на Туве Янсон ще разбереш от тази удивителна биография, написана с много нежност, отговорност към фактите и респект. Но за нейния истински свят ще научиш повече, ако пак прочетеш някои от любимите творби на детството си. И без това от време на време се чувстваш като тролчето, което излезе навън в студа.

Текст Патриция Николова / Фотография и рисунки: архив на издателство Жанет 45

реклама

Градски тип

Васил Читанов

Най-хубавото е да се изправиш пред публика, която не познаваш


ФИЛМИТЕ
Последно гледах
 доста неща, не помня точно, но Helldriver е един от най-великите филми, на които съм попадал! Tokyo Gore Police, Cold Fish и Visitor Q също са жестоки.
Най-големият актьор за мен е
Владо Пенев! Страхотна лигня и аристократизъм в едно, най-добрият е!
Харесвам режисьори като
 Joon-ho Bong, Sion Sono,Takashi Miike.
Няма по-глупав филм от
... абе, сложи 95% от Холивудските филми, които ни заливат и ни казват как трябва да се живее.
Много се смях на
 едно меме в 9gag.Планирам да видя Япония. Държавата, де (смее се).

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
 експериментална електронна музика или инди групи.
Никога няма да ми омръзнат
Aphex Twin, Julian Casablancas, Grimes, Radiohead (въпреки,че ги отказах преди години) или 16-битова музика от видеоигри.
Любимата ми група/ изпълнител/ композитор в момента са Julian Casablancas и Grimes.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на Plaid.
В София искам да дойдат
 Aphex Twin.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото
 има нещо в него (смее се).
Пиесата, която най-много ме впечатли, е
 Психоза 4:48 на Деси Шпатова, с Иво Димчев и Снежина Петрова. Едно от най-великите неща, които съм гледал е, а и съм голям фен на Иво Димчев. Постановката е по текст на Сара Кейн, който е с много разпилян сюжет, много е несвързан, но показва хипотетично какво ти минава в съзнанието непосредствено преди да се самоубиеш. Беше нещо средно между пърформънс и театрално представление.
Друго представление
, което съм гледал много пъти, е Арт с Владо Пенев, Иван Петрушинов и Атанас Атанасов в МГТ “Зад канала“. Истинско удоволствие е да гледаш тези хора.
Обичам текстовете за театър на
Пинтер, но наистина не знам дали е доказуем на сцена. Чехов също, разбира се.
Последно гледах
 Фест на Иво Димчев на видео.

Текст Ивайло Александров/ Фотография Венета Паунова

виж повече
реклама

Най-четени