So Independent

icon
Sofialive.bg

След като дълго време независимите филми достигаха до нас със съмнителен успех, от тази есен най-сетне си имаме истински фестивал. За добрата идея трябва да поздравим директора му Жана Караиванова, виж за организацията после ще си говорим. Вече видяхме един от селектираните късометражни филми – Пазителя на Джонатън Хайделбергер, в който става дума за майката на американски войник, която сънува, че синът й изгаря, имаше после някакъв ангел-хранител, ставаше и още нещо, но много-много не запомнихме. Затова ще го гледаме отново на 5-и от 17:00 в Дом на киното.

Изобщо, между 5 и 12 ноември ни чакат осем игрални и шест документални филма, а късометражните ще са в две програми. Повечето са обиколили няколко престижни фестивали в жанра като Трибека и Сънданс и макар да не сме били там, част от тях вече гледахме, ясно откъде. По-доброто качество обаче си е по-добро качество, така че ще ги видим пак.

So Independent бе открит в петък със Стръкчета трева на Тим Блейк Нелсън, с Ед Нортън в главната. За нищо на света няма да изпуснем Сериозен човек на братя Коен и Вой на едни двама американци, които очевидно се кефят на Гинсбърг. Ще хвърлим едно око на Войната е опиат, както и на документалния Пиано блус на Клинт Истууд – малко е старичък (от 2003-а), но се води задължителен. Задължителен е и личното Пътешествие на Мартин Скорсезе през американското кино, който е на 5-и от 17:00 в Люмиер. Във фестивала ще има и майсторски клас на Линда Олшевски, която е селекционер за наградите Оскар и Сънданс, тоест – голям човек.

 

So Independent е в Cineplex, Дом на киното и в Люмиер;

билетите са от 5 до 9 лв.; още – на www.soindependentfilmfest.com

Минала е през Амстердам, Лондон и Южна Азия, но сега ще поостане в София