Невероятният Спайдър-мен 3D

icon
Sofialive.bg

След Отмъстителитe 3D и преди Черният рицар: Възраждане, Човекът паяк изглежда не съвсем на място това лято, в което и без друго комиксовите герои са ни в повече. Тук даже не става въпрос за нова филмова история, дори не и за продължение - Невероятният Спайдър-мен е нов прочит на стария сюжет от книжките на Marvel, който Сам Рейми експлоатира едва преди десет години (а после ни набута и още две части).

Сегашният режисьор Марк Уеб преразказва до болка познатата хроника на Питър Паркър: проблемите в даскалото, ухапването от паяка, изпробването на новите сили, морализаторстването на чичо Бен (учудващо са ни спестили класическата реплика „With great power comes great responsibility", което - пишеше някъде - било като да правиш Хамлет и да не включиш „To be or not to be"), неговата смърт, сълзливото разкаяние на Питър, мотивацията му за добри дела и прочие.

Специалните ефекти в 3D започват чак след дългото въведение, но макар и технически издържан, филмът не предлага нищо спиращо дъха. А антагонистът (въпреки старанието на чудесния Рис Айфънс) остава малко неубедителен - представи си огромен гущер тип Годзила, но с човешки мозък, да тероризира Ню Йорк.

Най-силният коз на новия Спайдър-мен не са и битките в небето или летенето по жици между небостъргачите, а любовната история. Андрю Гарфийлд и Ема Стоун са значително по-талантливи актьори от предшествениците си Тоби Магуайър и Кирстен Дънст. Уеб ловко използва това и филмът му ще разтупти сърцата на 12-годишните момиченца. По-големите обаче ще трябва да го приемат с известни резерви.

с една дума
ПАЯК. Според някои статистики 50% от жените и 10 на сто от мъжете в света страдат в някаква степен от арахнофобия, или страх от паяци.

Текст Анита Димитрова