Зрителна измама

icon
Sofialive.bg

Ето ти нещо като Бандата на Оушън и Престиж едновременно. Дали ще стигне техния успех, предстои да видим. Но усилията на страхотния актьорски състав и на режисьора Луи Льотерие (първите две части на Транспортер, Невероятният Хълк, Сблъсъкът на титаните) да създадат едно чистосърдечно забавление, което не се опитва да философства, постигат несъмнен успех.

До началните надписи сме се срещнали и с четиримата главни герои: нафуканият илюзионист Дж. Даниъл Ейтлъс (Джеси Айзънбърг), майсторката на измъкването Хенли (Айла Фишър), бивша асистентка на Ейтлъс, хипнотизаторът и четец на мисли Мерит (Уди Харелсън) и фокусникът Джак (Дейв Франко), чийто коронен номер са картите. Всеки от тях получава по една карта таро, с която е приканен да се яви в определен ден и час в нюйоркска мансарда, където всички стават свидетели на сложно холограмно шоу, организирано от техния неизвестен домакин.

now-you-see-me-picture_800

Една година по-късно квартетът изнася общо представление под името Четиримата конници, на които им предстои да започнат турне по големите стадиони на Щатите, финансирано от импресариото милионер (Майкъл Кейн). На галавечерта във Вегас Конниците поднасят спиращо дъха изпълнение - телепортират един зрител (Хосе Гарсия) от залата направо в трезора на неговата банка в Париж. След което, в пристъп на благородство а ла Робин Худ, част от съдържанието на хранилището й се изсипва върху главата на публиката. Трикът е толкова убедителен, че не след дълго ФБР е по петите на илюзионистите - не на последно място, защото се оказва, че въпросната банка е открила липса от три милиона евро...

Доказателства за участието на Четиримата конници липсват и те отново се връщат към турнето си. Агентът от ФБР Роудс (Марк Руфало) и неговата партньорка от Интерпол (Мелани Лорънт) - с която първоначално имат професионални търкания, но в последствие изглежда, че те може би ще прераснат в нещо по-романтично - отиват на следващото представление на квартета. Конниците отново изпълняват впечатляващия си номер/кражба - този път за сметка на голяма застрахователна компания.

Но се появява и още един човек, който иска да разкрие как го правят - Тадеуш Брадли (Моран Фриймън), изградил кариера, като издава пред публиката тайните на фокусниците.

с една дума
ПРЕСТИЖ. Думата има латински корен (praestigium) и означава илюзия, заблуда, чар, магия. В съвременния български език се използва като синоним на добро име, добра репутация, добро положение в обществото.


Текст Евелина Турмакова

Ето и трейлър на филма.