Блясък

icon
Sofialive.bg

Типично за София Копола - уж небрежно, уж непретенциозно, уж дистанцирано като страничен наблюдател, тя представя история, върху която да разсъждаваш напоително от най-различни възможни ъгли.

Сюжетът на Блясък е изграден върху истински случай - през 2008-2009-а група тийнейджъри организират обири на холивудските жилища на кино-, риалити- и модни звезди, като задигат над три милиона долара под формата на кеш, дрехи, обувки, накити, преди да ги заловят. Необичайното е, че се сдобиват с необходимата информация за ударите от социалните мрежи и клюкарските сайтове. В случая на София Копола това са три сестри - Ники (Ема Уотсън), Емили (Джорджия Рок) и Сам (Таиса Фармига), които се отглеждат от тяхната ню ейдж майка (Лесли Ман), а уроците по морал и обществознание са изградени върху снимка на Анджелина Джоли и дискусия какво я прави толкова значима.

safe_image_800

В същото време в училище за изоставащи новакът Марк (Израел Брусар) става другарче с Ребека (Кейти Чанг). След като завършват, тя споделя, че мечтае да учи в Модния институт по дизайн в Лос Анджелис, където „ходят всички момичета от Холивуд Хилс". Той пък й доверява, че иска един ден да има собствен „лайфстайл бранд". Обирите започват, когато двамата се възползват от дома на съученик във ваканция. А когато към групата се включват и трите сестри, начинанието се насочва към по-големи риби.

Бандата се спуква да се фука с придобивките си - очевидно в опит да изживее статута на звездите. В един миг обаче това изглежда не е достатъчно - желанието да бъдат известни приема малко извратена форма.

с една дума
КОЛЕЖЪТ. Учебното заведение, което Ребека мечтае да посещава - Модният институт по дизайн и мърчъндайзинг, има филиали в Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Диего и Ориндж Каунти. Сградата в Ориндж Каунти е проектирана от архитекта Клайв Уилкинсън, който е създал и централата на Google в Силициевата долина.

Текст Евелина Турмакова