Хобит: Пущинакът на Смог

icon
Sofialive.bg

Историята в Пущинакът на Смог започва оттам, откъдето свърши Неочаквано пътешествие, и кадър по кадър крачи към финала на трилогията - Дотам и обратно, който ще гледаме догодина по същото време. Нашата вярна и добре позната банда от 13 джуджета, хобит и магьосник продължава да си проправя път към леговището на Смог, за да отвоюват от алчните му драконски ръчички джуджешкото кралство Еребор.

Разбира се, кой ли не им се пречка. По петите им са назобени орки и демонични уарги. Маршрутът им се пресича с лепкавите мрежи на гигантски паяци и точните стрели на мнителни горски елфи. А през цялото време зловещ некромансер събира сили, за да се надигне от мрака. Положението ще се нажежи, буквално, когато огнедишащият звяр усети каква шапка му крои сговорната дружина.

Веднага ще те зарадваме, че ако първата част на Хобит те е оставила тръпнещ в захлас и нетърпение за още от същото, втората ще ти го сервира на тепсия. Но с по-различно настроение - Пущинакът на Смог не е толкова шеговит, във въздуха се усеща надвисналата опасност, а в тунела е доста тъмно. Персонажите също са дръпнали - любопитно е да видим как Билбо започва да усеща скверната сила на пръстена, как на Торин му проличава, че това, за което му пука най-много, е Еребор и как Смог се развихря най-накрая - страховит до последната си непробиваема люспа.

hobbit_750

Питър Джаксън и компания все още мислят и работят мащабно. Но то без голям размах няма как от 300 страници да избухнеш с почти десетчасова трилогия. Още като се заговори за това решение, стана ясно, че реакциите ще са смесени. Толкиновите пуристи ще роптаят горко за втъкани персонажи и сюжетни линии, а хобитовият фенклуб ще пуска сълзичка от умиление през кадър. Що се отнася до почитателите на приключенския жанр - те със сигурност ще бъдат увлечени от нарастващото напрежение и актьорските изпълнения, но може и да им дотегне от сюжетни отклонения.

На нас ни се струва, че от Worner Bros. мааалко са изхищнели и спокойно можеха да се съберат в два филма. Това обаче си е тяхна работа, ние слагаме 3D очилата и с удоволствие потъваме във фантастичния Толкинов свят на чудесата на Средната земя.

с една дума
АВОАРИ. Според класация на Forbes най-богатият измислен герой в света е нашият люспест приятел Смог. Състоянието му е изчислено на 62 милиарда долара. Някъде назад му дишат прахта Тони Старк, Скрудж Макдък, Брус Уейн и Форест Гъмп.


{{trailer}}

Текст Нели А. Калчева