Седмичен афиш / Кино

Завръщането на първия отмъстител

Капитан Америка в несигурна битка срещу стар съветски агент, познат като Зимния войник

САЩ, 136`, 2014;
Режисьор: Джо Русо, Антъни Русо; с : Крис Евънс, Самюъл Джаксън, Скарлет Йохансон, Робърт Редфорд, Себастиан Стан, Антъни Маки

След дълго чакане Капитан Америка отново връхлита в най-новата продукция на Marvel Завръщането на първия отмъстител.

В него ще видиш познатите вече Крис Евънс в ролята на Стив Роджърс, Скарлет Йохансон като безскрупулната Черна Вдовица, а Самюъл Джаксън слага маската на окото и се превръща в Ник Фюри - ръководител на тайната организация ЩИТ. Себастиан Стан играе Бъки Барнс - най-добрият приятел от детството на Капитана, но и най-големият му враг - Зимният войник. Капитан Америка и Черната вдовица привличат на своя страна млад съюзник - Сам Уилсън, познат като Сокола. Много скоро тримата се озовават срещу неочакван и страховит враг - въпросния Зимен войник.

the_winter_soldier1_800

Втората част на поредицата се развива във Вашингтон. Събуден за мисията в Отмъстителите от седемдесетгодишна ледена консервация, Стив Роджърс не може просто да продължи живота си по нормален начин. Завръщането на първия отмъстител го заварва в момент, в който се мъчи да се приспособи към съвременния свят, но след като нападат негов колега от организацията ЩИТ, Стив се забърква в куп интриги, които излагат на риск целия свят.

Една неочаквана смърт променя хода на събитията, а основният мотив във филма е това, че не можеш да имаш доверие на никого.

Сюжетът поставя Капитана пред труден избор. Дали да помогне на най-добрия си приятел, когото смята, че е изгубил завинаги, или отново в негово лице да пребори един от най-добрите наемни убийци. Срещата между Зимния войник и Капитан Америка е силно емоционална, защото и на двамата слабите им места всъщност са емоциите.

Любопитно е, че Зимният войник е създаден за комиксите на Marvel от Ед Брубейкър през 2005. Въпреки че героят Бъки Барнс съществува в комиксите за Капитан Америка, той е убит през Втората световна война и не е съживяван, докато Брубейкър не го връща като Зимния войник.

the_winter_soldier2_800

Това, което ще видиш този път, е по-малко история, но компенсирана с много повече екшън. Новите лица са Робърт Редфорд в ролята на Алекзандър Пиърс, Франк Грийо (Гангстерски отряд), Калън Мълви (Враг номер едно и 300: Възходът на eдна империя) и Емили Ван Камп (от ТВ сериала Отмъщението).

Ако след края на филма тръпнеш за следващата част, то изчакай да минат финалните надписи, за да се насладиш на малък откъс от това, което следва в третата част на поредицата. Междувременно се вгледай внимателно в хората, които имат малки роли във филма. Да видим дали ще познаеш кой играе пазача в музея.

с една дума
MARVEL. През 1961 Atlas Comics променя името си на Marvel Comics. Същата година редакторът на издателството Стан Лий забелязва, че компанията DC Comics печели много от новата си поредица Лигата на справедливостта и решава да опита нещо подобно, но с много различен и новаторски похвад. Той измисля супергерои, които живеят и действат като истински хора, не са идеализирани, както дотогава и имат реалните проблеми на хората. Разковничето е комиксът Фантастичната четворка, който Стан Лий създава заедно с художника Джак Кърби - история за четирима изследователи, които след облъчване се сдобиват с различни необикновени сили.

Ето трейлър на филма

Текст Десислава Мирчева

реклама

Градски тип

ФИЛМИТЕ
Последно гледах
Allied - филмът, по време на снимките на който, уж се били забили Брад Пит и Марион Котияр. Рядко тъпа холивудска боза, действително - не го гледайте. На другия ден гледах Това е само края на света, дето спечели Кан, пак - с Марион Котияр, е даже - и с Леа Сейду. Рядко глупаво, маниерно канадско-европейско клише. Животът е прекалено къс, за да гледате и този филм. Вместо това, бързо преговорете кавото на Wes Aderson ви лиспва от кинокултурата - например Life Aquatic with Steve Zissou, който съм гледал само два пъти, но мисля да гледам поне още два.
Най-големият актьор за мен е
Джеръми Айрънс.
Харесвам режисьори като
Фатих Акин, Уес Андерсън, Димтър Коцев - Шошо.
Няма по-глупав филм от
почти всички български бози, за които продуцените им взимат по един-два милиона от НФЦ и след това филмите стават, общо взето, само за подпалки.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
пънк - класически и съвременен американски пънк. И Хендел. Също си свалям и саундтраци на филми, които са ми харесали - в момента точно въртя този на "Младият папа".
Никога няма да ми омръзнат
органовите концерти на Хендел, Бранденбургските концерти на Бах, първият албум на Секс Пистълс, всичко на Ролинг Стоунс, всичко на Ийгълс ъф Дет Метъл.
Любимата ми група е
Ролинг Стоунс.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на
Металика през 99-та в Пловдив.
В София искам да дойдат
американските танкове. И да останат.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е
Сто години самота - съвършеният модерен роман, макар самият Маркес да не ми е на върха на личната класация.
Сега чета
пробвам се пак с последния на Мартин Еймис The Zone of interest, но ми върви много тегаво. Обожавам Мартин Еймис, но това, явно, ще му е първата книга, която май ще скипна.
Не смеят много да ми говорят
, известен съм с критичността си.
Н
а български най-добре пиша аз. От чуждоезичните колеги бих споменал най-вече Борхес, айде - и Достоевски.

ТЕАТЪРЪТ
Обичам текстовете за театър на
Стефан Иванов, Георги Тенев.

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересно ми е
съвременното визуално изкуство във всичките му проявни форми - особено, когато има смисъл, когато реално провокира реакция вътре в мен.
Последната изложба, на коят
o бях - преди месец, в Moco musem в Амстердам - обща изложба на Banksy и Warhol - да, комерс, малко, но трябва да се види. Пък и, да ви кажа, не представляваше само едни найлони, поставени върху езеро. 
Любимият ми художник е
кумът ми Иван Мудов

Текст Белослава Димитрова / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени