Люси

icon
Sofialive.bg

Ако си от хората, които се стараят да използват пълния капацитет на мозъка си, със сигурност си се чудил на какво всъщност е способен човешкият ум. Дали при правилна употреба, щяхме да можем да левитираме? Мит ли е телепатията? Можем ли действително да предвиждаме бъдещето, ами телекинезата - има ли я? Тези въпроси неведнъж са били обект на супер разнообразни литературни и киносюжети - от Ариел на Александър Беляев, през Матилда на Роалд Дал, та до... Люси. Възможните отговори неизменно гъделичкат ума, дори и да не вярваш на популярния мит, че човекът използва само 10% от капацитета на мозъка си. Знаеш за какво говорим - че само и единствено Айнщайн използвал 12%, а останалите - имаме много да наваксваме. Именно върху тази иначе съмнителна хипотеза обаче е изграден чудесният научнофантастичен сюжет на Люси, който грабва сериозен процент от вниманието с уклона си към екзистенциалната философия.

lucy1_1024

В него Скарлет Йохансон се превръща в своеобразен човешки експеримент, след като абсурдно стечение на обстоятелствата и грешен избор на гадже я вкарват в няма такъв филм. Буквално и преносно. Докато без нейно съгласие в корема й е натъпкан нов вид наркотик, а див и лъстив азиатец я пребива от бой, пакетчето се пука и организмът й поема нечовешко количество от веществото. Това (след кратка левитация, изпълнена с гърчове и в компанията на блестящи ириси) кара мозъка й да разшири възможностите си, а на нас ни напомня малко на Високо напрежение, но с един от най-приятните режисьори за филми с главни героиНИ - Люк Бесон.

lucy2_1024

Докато на екрана се редуват кадри от научно-популярни филмчета, с лекция, водена от героя на Морган Фрийман, Люси започва не само да контролира до съвършенство своето тяло, но и да вижда и усеща самата материя на света и да си отговоря на някои от най-изконните въпроси за смисъла на живота и съществуването. Каква е целта на всичко? Можем ли да надскочим себе си и ограниченията на биологията ни? Какво е да си човек въобще? Защо сме тук? Специални ефекти с разходки из целия свят, страхотна игра на актьорския каст и малко азиатско-френски екшън водят до отговорите, които според нас си заслужават процента разцъкани неврони. Останалото е просто много хубава работа за окото.

с една дума
МОЗЪК. Човешкият мозък е едно от най-невероятните творения на природата, което все още пази отговорите на много въпроси за нас и света наоколо. Със сигурност се знае обаче, че за 1 ден мозъка ни генерира повече електрически импулси от всички телефони на света, взети заедно.

{{trailer}}


Текст Диана Георгиева