Теорията на всичко

icon
Sofialive.bg

Кеймбридж, 1963. Веселите студенти Стивън и Браян са на парти, където между коктейлите и сладките приказки Стивън открива момичето на живота си. Той изучава тайните на физиката, а тя (Джейн) - средновековна испанска поезия. Точни науки и изкуство си подават ръка, за да преодолеят всички капризи на съдбата в името на любовта. Теорията на всичко не е романтична история, макар че след филма зрителят остава с усещането, че е присъствал на най-истинската, жива приказка за любовта. И както казват специалистите, че изкуството е отражение на реалността, така Теорията на всичко е може би едно от най-прекрасните творения в света на киното по действителен случай за 2014.

the_theory_of_everything_1_1024_01 

Съвременната физика дължи развитието си на две постижения на човешкия гений - Квантовата механика и теорията на Алберт Айнщайн. Физиката на новото столетие тръгва от оригиниалната позиция, дело на невероятния Стивън Хокинг. Неговата Кратка история на времето е Светият Граал за най-новата научна мисъл. Стивън Хокинг е известен със своите черни дупки, и въпреки че не е рокзвезда, чийто лик да стои под формата на плакат в стая на пубери, то едва ли някоя поп икона може да се похвали с градниозните му прозрения за Вселената. Теорията на всичко е умен и същевременно изключително емоционален филм, стъпил на автобиографичния роман на съпругата на Стивън Хокинг - Джейн Хокинг. Лентата показва как вглеждането в детайлите на живота могат да се превърнат в открития, но и обратното: пренебрегването на детайлите в отношенията между хората преобръщат битието ни. Според младия Хокинг: „Бог е неуместен за физиката", но след множество автоопровергавания на теории, зрелият Стивън преосмисля нашето съжителство с Бог.

the_theory_of_everything_2_1024 

Операторската работа на французина Беноа Делом (Най-търсеният човек, Саломе) е изящно преплитане на документалното повествование с деликатно подбрано осветление. Оригиналната музика на исландския композитор Йохан Йохансон е съчетание от лиризъм в стилистиката на Шопен с нотки на позитивност. Балансът между научното и романтичното е добре развит, така че филмът да не представлява поредната мелодрама. Историята на Стивън и Джейн е разтърсваща, но благодарение на актьорите Еди Редмайн (Клетниците, Моята седмица с Мерилин) и Фелисити Джоунс (Бурята, Невероятният Спайдърмен 2). Теорията на всичко се превръща в силно приключение за неочакваните възможности на човешкия дух, защото не всеки в зората на битието си, с диагноза амиотрофична латерална склероза, успява да съхрани волята си за живот. Въпреки трудностите, тъгите и болките в ежедневието ни, би било добре често да си повтаряме мисълта на Хокинг, че: „Докато има живот, има и надежда!"

{{trailer}}

Текст Елица Матеева