Омбре

icon
Sofialive.bg

Захари Паунов възкреси една мечта като екранизира романа на Емил Тонев Омбре, писан като сценарий за филм, който трябва да бъде режисиран от Илиян Симеонов. Помним Симеонов с кинотворбите му Граница, Сомбреро блус, Пазачът на мъртвите, които остават трайна диря в съзнанието на родните киномани, влюбени в съвременното българско кино.

Първата среща на родната публика с филма Омбре бе през октомври във Варна на фестивала Златна роза (2014). Лентата получи отличие за изпълнението на актьорите като ансамбъл и се запомни с изящната си операторска работа. За Омбре се заговори много и заради смъртта на режисьора му, починал непосредствено след фестивала.

ombre1 

Омбре може да се възприема като балкански ийстърн, в който аутсайдери преоткриват себе си чрез бягство от града и светските изкушения, установени сред природата. Странник (Валери Йорданов), издирван от зъл нарко бос (Калин Вельов), се спасява в гората сред себеподобни, ръководени от мистериозен проповедник (Любомир Бъчваров) и обгрижвани от тайнствена жена с руски акцент (Стефка Янорова). Тук всеки отговаря за битието чрез труд, а проповядващият забравени ценности определя ежедневните задачи на общността. Членовете й се чувстват спокойни, защото простичките правила на живеене им създават душевен уют. Всеки е достигнал до личностното си просветление. Сред тази ексцентрична група се откроява едно момче, което диша в реалността на старите романи за индианци и каубои - наричат го Омбре (Иван Ранков). Странникът се включва в житието на групата, сприятелява се с Омбре, но идващ от външния свят, от другата Земя, неговата поява вещае промяна и крушение за пейзажа.

ombre2 

Развит като притча, Омбре е топъл филм, който показва, че романтиката и мечтите са възможни извън света на цивилизацията. Последната сякаш убива доброто у хората, умъртвява копнежа им по красотата. Дали някога ще изградим общество, което е създадено по законите на хармонията? Може би, ако всеки от нас носи частица от невинността на малкия Омбре, който макар и наподобяващ Форест Гъмп в развитието си, е най-чистата и чувствителна душа на общността. Омбре е филм за мечтатели, за  търсачите на своето „аз" преди да загубят ангелското си лице сред жестокото дихание на туптящия град.

{{trailer}}


Текст Елица Матеева

Филмът е част от програмата на София Филм Фест 2015.