Феникс

icon
Sofialive.bg

През 1943 Курт Вайл пише песента „Говори тихо”, която се превръща в хит от мюзикъла Докосване на Венера. Били Холидей, Сара Вон, Ела Фицджералд, Чет Бейкър, Барбара Стрейзанд и още много талантливи изпълнители я записват в свои албуми. Връзката между топлата и нежна композиция на мелодията и усета на един от най-популярните немски съвременни режисьори - Кристиан Пецолд, е код към разплитането на любовната интрига в последната му филмова творба Феникс.

phoenix movie image

Действието на Феникс е съсредоточено в края на Втората световна война, когато Берлин е град на погубените съдби. Град на останки от миналото, между които броди призракът на Нели Ленц - джаз певица от еврейски произход, по чудо останала жива след ужасите на концлагера. Нейната приятелка Лена й осигурява нова самоличност чрез пластична операция. Нели е единствена наследница на семейно богатство, но вместо охолния живот, който й предлага бъдещето, тя предпочита да открие своя съпруг Джони. Оказва се, че той - джаз пианист, е предал Нели на нацистите през октомври 1944. След войната Джони е келнер в клуб Феникс, където американски войници прекарват свободното си време. Нели открива Джони, но той не я разпознава. Предлага й да се представи за негова съпруга пред приятели и роднини, за да наследят и разделят богатствата на еврейската фамилия. Нели участва в неговото фиаско, за да си докаже, че може би там някъде любовта е жива и че всичко е било само лош сън. В изпълнената с драматични ситуации история се възражда крехката душа на Нели, която - като феникс, търси светлината, истината и вярата в хората.

phoenix movie image

Кристиан Пецолд разказва с аскетизъм и чистота историята на своя феникс, родил се отново се след края на войната. В по-старите му произведения, в които участва 40-годишната му муза - актрисата Нина Хос - Волфсбург, Йела, Йерихон, Барбара, винаги се стига до особен вид тихо напрежение, греховно дежа вю, при което персонажите се потапят във водовъртеж от случили се в миналото събития, предопределящи бъдещето им. Във Феникс Нина Хос като Нели е концентрирана, деликатна и същевременно крехка в любовните си трепети. На финала, докато тя изпълнява „Говори тихо”, зрителят открива другото лице на Хос - силна, мощна, обсебваща Нели, която се сбогува с любовта. Феникс е поредното незабравимо постижение в творческата биография на тандема Пецолд - Хос, които навлизат в душата без сантимент, а с вещината на изследователи, анализиращи до последния детайл най-тъмните кътчета на човека.

{{trailer}}

Текст Елица Матеева


Цялата програма на софийските киносалони
следи в афиша на Sofia Live