Междузвездни войни: Силата се пробужда

icon
Sofialive.bg

Сайтът ни не се е счупил, спокойно! Това, което виждаш в подзаглавието, е реакцията на развълнувания R2-D2, когато разбра, че го връщат на работа. Междузвездни войни се завърнаха с нова трилогия, която ще приключи с Епизод 9 през 2019 и всички пораснали малки джедаи напериха посивели перчеми и изтупаха праха от лазерните мечове, за да се приготвят за поредния сблъсък между двете страни на Силата - мракът и светлината.

star wars the force awakens image

Да кажеш, че Star Wars е култов филм е все едно да кажеш, че през декември в планината не става за къси гащи. Логично е когато тази епохална поредица се буди за нов живот, целият свят (тоест, единственият населен в нашата Слънчева система) или поне онези 70-80% от обитателите му, които се вълнуват от историята на джедаите и черните сили, да се втурнат към киносалоните, заредени с билети за премиерата и до Коледа, а и след това да обсъждат филма, да редят предположения за сюжети и да спорят за качествата на този или онзи персонаж. Чакането свърши и от утре през нощта натам ще можеш и сам да задоволиш парещото любопитство.

star wars the force awakens image

Сядаш в салона, светлините угасват, слагаш 3-D очилата и се зачиташ в така познатия шрифт, изливащ се в Космоса: "Много, много отдавна, в една далечна галактика..." Няма да пускаме спойлери, естествено. Но ще те насочим какво да очакваш. Още с новината за нови епизоди, при това под егидата на Дисни, милиони фенове се зачудиха как ли ще е новият филм, трябва ли изобщо да се посяга към светинята и други подобни катарзисни и изконни въпроси. Е, спокойно. Както можеш да очакваш, към филм с такава тежест е подходено изключително внимателно и историята е страшно увлекателна и чудесно се допълва с предните шест филма.

star wars the force awakens image

Минали са над 30 години от разрушаването на Звездата на смъртта и тържеството на джедаите над Империята. Вече нямаме Империя, но силите на злото са се събрали под името Първият ред, а добрите от бутовници са станали Съпротивата. Предводител на Съпротивата е принцеса Лея, която сега е генерал Лея, а стормтрупърите (да, емблематичните бели орди с шлемове са непроменени) са предвождани от злия Кайло Рен - бивш джедай, който върви по стъпките на Дарт Вейдър. Сега двете сили постоянно воюват една с друга, а Люк Скайуокър е изчезнал, като е оставил карта с местонахождението си, пръсната на различни места. Едно от парчетата се озовава в капитана от Съпротивата Поу Дамерън, който го поверява на своя топчест друид БиБи Ейт, преди да попадне в плен на Реда. Роботчето е открито от новата главна героиня Рей, която живее на пустинната планета Джаку, където се препитава като вехтошар, събиращ отломки от отдавна изоставени космически кораби. Пътят й се пресича с другото ново основно лице Фин и двамата се впускат в приключение, за да намерят Съпротивата и да установят местонахождението на Люк Скайуокър, като без да искат се натъкват на вечния Хан Соло и косматия му другар Чубака. Естествено, Първият ред също копнее да научи къде се намира Люк, за да не позволи възстановяването на баланса на Силата и се опитва всячески да осуети плановете на Съпротивата.


star wars the force awakens image

Накратко, в Междузвездни войни: Силата се пробужда имаме завръщане на любимите ни герои от класическите епизоди, имаме силно присъствие на новите злодеи - маскираният Кайло Ран, Генерал Хукс и Главният лидер Сноук, брилянтно изигран от Анди Съркис, чието ефирно присъствие напомня на фигурата в сянка на Императора. Новите главни лица, които ще гледаме и в предстоящите две серии до Епизод 9 са наперената Дейзи Ридли като Рей, Джон Бойега като верният й приятел Фин и междузвездният ас Поу Дамерън. Имаме и отново тежки роднински връзки. А историята - е, тя е вечна и все така вълнуваща. И си признаваме - въпреки, че филмът е лека и увлекателна фантастична приказка, с немалко предвидими моменти, нямаме търпение до декември 2017 и декември 2019, когато излизат следващите епизоди.

 

{{trailer}}

Текст Ивайло Александров