Завръщането

icon
Sofialive.bg

Съществува онзи първичен, траен конфликт между белия човек и индианеца. А той лежи - и зрее - върху фундаментални идеологически различия, алчност и кофти навика на белия човек да приема природата за даденост. Което отново ни изправя пред доказалия се във времето нерадостен факт, че белият човек често се оказва по-глупав, отколкото трябва. Както и по-слаб.

Това прави хора като Хю Глас (изигран блестящо от Леонардо ди Каприо) особено специални. Обикновено ги наричаме изключения.

the_revenant_1_1024

Е, сега едва ли ще се изненадаш. Между многото фактори, довели до неговото изумително оцеляване, идва и този, че Хю Глас отдавна е изградил една постоянна, дълбока връзка с индианците. Което определено не е гаранция, че Леонардо ди Каприо най-после ще грабне онова, което му принадлежи. В компанията на Том Харди обаче, както и под вещото ръководство на Алехандро Гонзалес Иняриту, златната статуетка е по-близо отвсякога. Нещо повече - покрай нея се задават още 11 такива и, въпреки че цялата тази история с Оскарите далеч не е най-значимият критерий, тук нещата определено са сериозни. Адски сериозни.

the_revenant_2_859

Заснет в продължение на девет брутални месеца при екстремни климатични условия в сърцето на природата, Завръщането е визуално пътешествие във време и пространство, което те води толкова далеч и толкова надълбоко, че в края на пътя чувството за реалност действително се размива, а ти продължаваш да си там. Това не се случва често - не и в съвременното кино. Всъщност, тук акцентът върху пътя - или по-скоро похода - е достатъчно тежък, за да принуди Иняриту (едновременно режисьор, продуцент и сценарист на филма) да придържа историята към абсолютната й есенция. На преден план моментално изпъква фактът, че основната сюжетна линия на Завръщането е в пъти по-проста от очакваното; изненадите не липсват, но докато сценарият следва сравнително праволинеен курс, елементът на възторг или чисто изумление идва - още веднъж - от внушителната атмосфера. Завръщането разчита на маниакално прецизна операторска работа, вродения усет на Иняриту към най-финия детайл и, разбира се, внушителната актьорска игра на дуото ди Каприо / Харди.

the_revenant_4_1024


И сега отново към спорадичната критика по отношение на сюжета. Човек трябва да си припомни, че в края на краищата това е една легенда - приказка, която ловците си разказват вечер, когато се събират около огъня. Историята на Хю Глас се предава от уста на уста в продължение на десетки, стотици години, за да стигне до наши дни. Тя е историята на онзи изследовател, който оцелява след директен сблъсък с гигантска разярена мечка. После прави същото и когато собствените му хора го погребват жив. Оцелява. И продължава да го прави, извървявайки смазващите 200 мили - защото точно толкова дълго е разстоянието между Глас и жадуваната от него мъст.

Това обаче не е точно отмъщение. Това е справедливост. Това е да грабнеш шанса си за втори живот. И да не го изпуснеш.

the_revenant_3_1024

Този проект не е плод на нищо друго, освен на страстта и пълната отдаденост на създателите му. Правен е като за последно. Вярваме, че за тях далеч няма да е такъв, но за теб... Е, да кажем, че Завръщането е онзи филм от 2015, който трябва да гледаш едва накрая. Защото той я изчерпва.

с една дума: БРАДА
За ролята си на "възвръщенецът" Хю Глас нашият фаворит Леонардо ди Каприо отглежда този чудесен екземпляр брада в продължение на година и половина. Това не му пречи да похапва горчица, нито на няколко случайни бездомника да го припознаят като свой.

"Най-накрая се е сгъстила!", каза скоро Ивайло Александров, редактор в Sofia Live

{{trailer}}

Текст Александър Радичев

Виж кой още е номиниран за Оскар