Седмичен афиш / Кино

Първият отмъстител: Войната на героите

Сблъсъкът на супергероите е зрелищно киноудоволствие

САЩ, 147`, 2016;
Режисьори: Антъни Русо, Джо Русо; с Крис Евънс, Робърт Дауни Джуниър, Скарлет Йохансон

Голям въргал на комикс герои сготвиха (и тепърва ще приготвят) Marvel и DC Comics в последните 7-8 години. Железни хора, капитани, супер и спайдърмени, хора-прилепи и котки, че накрая взеха и да ги сбиват помежду си. А след хаотичния и объркан Батман срещу Супермен на DC, сега Marvel отвръщат на удара с доста по-точния и премерен тупаник между Капитан Америка и Железния човек в Първият отмъстител: Войната на героите.

captain america civil war

Братята Русо бродят във вселената на Marvel от втория соло албум... ъъ, филм за Капитан Америка. Сега стъпват по-уверено в темата, като освен типичния комиксов тийн-екшън, си позволяват и тънки дози хумор и неебателност. Аплодисменти! Защото кой би искал напъни за сериозни диалози и драматични моменти във филми с летящи хора с пелерини и роботи. Освен  Зак Снайдър, разбира се.

captain america civil war

В Първият отмъстител: Войната на героите след поредната операция на майната си (в случая Нигерия), отрядът на Отмъстителите пречуква два отбора лоши, пречи им да отмъкнат биологично оръжие и, вършейки делата си, успява да потроши една сграда, където, логично, има и цивилно население. След като за пореден път след акция на наш'те има невинни жертви, ООН взима решение мисиите на супергероите да се назначават само по усмотрение на организацията, със съгласието на държавите членки. Моралният товар и отговорностите не са леки и повечето Отмъстители, включително и Тони Старк, решават да подпишат пакта. Но не и Капитан "Стив Роджърс" Америка. Притеснен, че тромавата бюрокрация ще саботира делата супергеройски, той се оттегля, несъгласен на условията за действие на Отмъстителите. Само че, докато едните подписват пакта, други се колебаят, а трети са категорично против, се появява нов враг. Следват взрив на срещата на ООН и натопен бивш ту злодей, ту герой (да, Зимният войник). Капитан Роджърс обаче вярва в неговата невинност и в опит да защити бившия си партньор, се сблъсква с непоколебимостта на Тони Старк, Наташа Романоф, Вижън и още един-двама. От негова страна пък са въпросният Бъки Барнс (Зимният войник), Уанда Максимоф, Хоукай плюс допълнителна мощ в лицето на Човека-мравка.

captain america civil war

Логично следва зрелищен супертупаник между супергероите, докато едните се опитват да действат бързо и на своя глава, а другите се стараят да спазват международните ограничения. В кютека се включва и младият Спайдърмен, с когото се запознаваме за пореден първи път, както и дебютантът на голям екран Черната пантера. Естествено, докато се млатят едни други, героите си остават герои и приятели. Имаме и няколко приятни сюжетни лупинга, така че филмът остава интересен (и забавен) чак до финалния сблъсък между... абе, да не ти разваляме кефа. Спомни си, че си бил тийнейджър, ходи на кино, гледай и се забавлявай.

captain america civil war

с една дума
ЧЕРНА ПАНТЕРА. Няма такъв биологичен вид. Черната пантера всъщност е хищник от семейство котки и може да е представител на няколко от големите видове. Черният й цвят е проява на меланизъм (обратното на албинизма). В зависимост от геогарфското положение на черната пантера, тя бива черен ягуар (двете Америки), черен леопард (Азия и Африка) или черен тигър (рядко, в Азия). В случая с Първият отмъстител: Войната на героите, Черната пантера е чернокож принц и е заявка за самостоятелен филм, който чакаме през 2018. С далеч по-елегантно влизане от неадекватното натрисане на Жената чудо в Батман срещу Супермен (която пък чакаме соло през лятото догодина).

Ето трейлър на филма

Текст Ивайло Александров

реклама

Градски тип

ФИЛМИТЕ
Последно гледах
Allied - филмът, по време на снимките на който, уж се били забили Брад Пит и Марион Котияр. Рядко тъпа холивудска боза, действително - не го гледайте. На другия ден гледах Това е само края на света, дето спечели Кан, пак - с Марион Котияр, е даже - и с Леа Сейду. Рядко глупаво, маниерно канадско-европейско клише. Животът е прекалено къс, за да гледате и този филм. Вместо това, бързо преговорете кавото на Wes Aderson ви лиспва от кинокултурата - например Life Aquatic with Steve Zissou, който съм гледал само два пъти, но мисля да гледам поне още два.
Най-големият актьор за мен е
Джеръми Айрънс.
Харесвам режисьори като
Фатих Акин, Уес Андерсън, Димтър Коцев - Шошо.
Няма по-глупав филм от
почти всички български бози, за които продуцените им взимат по един-два милиона от НФЦ и след това филмите стават, общо взето, само за подпалки.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
пънк - класически и съвременен американски пънк. И Хендел. Също си свалям и саундтраци на филми, които са ми харесали - в момента точно въртя този на "Младият папа".
Никога няма да ми омръзнат
органовите концерти на Хендел, Бранденбургските концерти на Бах, първият албум на Секс Пистълс, всичко на Ролинг Стоунс, всичко на Ийгълс ъф Дет Метъл.
Любимата ми група е
Ролинг Стоунс.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на
Металика през 99-та в Пловдив.
В София искам да дойдат
американските танкове. И да останат.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е
Сто години самота - съвършеният модерен роман, макар самият Маркес да не ми е на върха на личната класация.
Сега чета
пробвам се пак с последния на Мартин Еймис The Zone of interest, но ми върви много тегаво. Обожавам Мартин Еймис, но това, явно, ще му е първата книга, която май ще скипна.
Не смеят много да ми говорят
, известен съм с критичността си.
Н
а български най-добре пиша аз. От чуждоезичните колеги бих споменал най-вече Борхес, айде - и Достоевски.

ТЕАТЪРЪТ
Обичам текстовете за театър на
Стефан Иванов, Георги Тенев.

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересно ми е
съвременното визуално изкуство във всичките му проявни форми - особено, когато има смисъл, когато реално провокира реакция вътре в мен.
Последната изложба, на коят
o бях - преди месец, в Moco musem в Амстердам - обща изложба на Banksy и Warhol - да, комерс, малко, но трябва да се види. Пък и, да ви кажа, не представляваше само едни найлони, поставени върху езеро. 
Любимият ми художник е
кумът ми Иван Мудов

Текст Белослава Димитрова / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени